Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ έσπευσε τη Δευτέρα να «μαζέψει» την διπλωματική κρίση που δημιούργησε ο πρεσβευτής της χώρας στο Παρίσι, με τις δηλώσεις του για τις χώρες που ανήκαν στη Σοβιετική Ενωση και «δεν αναγνωρίζονται διεθνώς ως ανεξάρτητες».
Η Μάο δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως τα παλιότερα σχόλιά της για την κυριαρχία αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση της κινεζικής κυβέρνησης.
Η Μάο αναφερόταν σε δηλώσεις της ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών και υποστηρίζει τους στόχους και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Παρασκευή από τη γαλλική τηλεόραση, ο Λου Σαγιέ, πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία, είχε αμφισβητήσει την κυριαρχία των πρώην σοβιετικών χωρών, όπως η Ουκρανία.
Η Μάο ερωτήθηκε αν η θέση του πρεσβευτή αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της Κίνας.
Εξάλλου, τη Δευτέρα, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε πως τα σχόλια του πρεσβευτή εξέφραζαν προσωπικές του απόψεις, δεν θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο υπερβολικής ερμηνείας και δεν αποτελούν δήλωση πολιτικής της Κίνας.
Πάντως, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, που αντέδρασαν έντονα μαζί με τη Γαλλία και την ΕΕ στις δηλώσεις του Λου, θα καλέσουν τη Δευτέρα τους πρεσβευτές της Κίνας στις πρωτεύουσές τους για να διαμαρτυρηθούν.
«Τα τρία κράτη της Βαλτικής θα καλέσουν μέσα στην ημέρα» τους κινέζους απεσταλμένους «για να ζητήσουν μια διευκρίνιση, αν η θέση της Κίνας έχει αλλάξει αναφορικά με την ανεξαρτησία, και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μετασοβιετικές χώρες, αλλά χώρες τις οποίες κατείχε παρανόμως η Σοβιετική Ενωση», δήλωσε ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, στο περιθώριο της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.
Ο κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη θέση του για το αν η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας ή όχι, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση πως η Κριμαία αποτελεί ιστορικά τμήμα της Ρωσίας και προσφέρθηκε στην Ουκρανία από τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.
«Αυτές οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουν πραγματικό καθεστώς στο διεθνές Δίκαιο επειδή δεν υπάρχει διεθνής συμφωνία για την υλοποίηση του κυρίαρχου καθεστώτος τους», είχε πει.