Η Καμίλα Βαλίεβα εμφανίστηκε πολύ αγχωμένη στην προπόνηση της Παρασκευής | REUTERS/Evgenia Novozhenina
Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ντοπέ η Βαλίεβα, επιβεβαίωσε η ΔΟΕ – μυστήριο γιατί άργησαν έξι εβδομάδες να εξετάσουν το δείγμα

Αγνωστο παραμένει αν η ρωσίδα αθλήτρια αγωνιστεί την Τρίτη στο ατομικό της αγώνισμα, όπως και το αν η ρωσική ομάδα κρατήσει το χρυσό μετάλλιο. Νομικός αγώνας δρόμου για να βγει εγκαίρως οριστική απόφαση
Protagon Team

Συνεχίζεται το θρίλερ με την Καμίλα Βαλίεβα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Το μέλλον της 15χρονης ρωσίδας πατινέζ είναι αβέβαιο, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Δοκιμών (ITA), που είναι αρμόδιος για τη διενέργεια ελέγχων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε θετική στην τριμεταζιδίνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται φαρμακευτικά για τη θεραπεία της στηθάγχης.

Η Βαλίεβα είχε δώσει δείγμα ανήμερα τα Χριστούγεννα, κατά τη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος καλλιτεχνικού πατινάζ.

Η αθλήτρια έχει υποβάλει έφεση για να ακυρωθεί η προσωρινή απαγόρευση συμμετοχής της και να αγωνιστεί και στο ατομικό, την Τρίτη.

Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια, όπως και το αν η ρωσική ομάδα κρατήσει το χρυσό της μετάλλιο, που κέρδισε χάρη και στην πρωτοφανή τετραπλή περιστροφή της στη διάρκεια του ομαδικού αγωνίσματος. Από πολλούς ειδικούς θεωρείται, μάλιστα, η καλύτερη αθλήτρια που έχει περάσει ποτέ από το καλλιτεχνικό πατινάζ.

Η Βαλίεβα προπονήθηκε την Παρασκευή, όμως εμφανίστηκε πολύ αγχωμένη και έπεσε τρεις φορές, στη διάρκεια του προγράμματός της, σύμφωνα με τον Guardian.

Αποχωρώντας από το στάδιο, έκρυψε το πρόσωπό της και δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μόνο κούνησε αρνητικά το κεφάλι της, χωρίς να σταματήσει, όταν κάποιος την ρώτησε αν είχε πάρει απαγορευμένα φάρμακα.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι το δείγμα ελήφθη τα Χριστούγεννα από τη ρωσική υπηρεσία αντι-ντόπινγκ (Rusada), όμως η ανάλυσή του έγινε μόλις στις 8 Φεβρουαρίου, σε σουηδικό εργαστήριο, δηλαδή την επομένη της νίκης της με τη ρωσική ομάδα στο Πεκίνο.

Η ρωσική υπηρεσία έκρινε ότι μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αντίθετη άποψη και ζήτησε δικαστική παρέμβαση για να αποφασιστεί αν η Βαλίεβα συμμετέχει στο ατομικό.

Καθώς δεν έχει κλείσει ακόμα τα 16 της, θεωρείται προστατευμένο πρόσωπο και τυγχάνει ευνοϊκότερης μεταχείρισης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΔΟΕ. Αυτοί οι αθλητές αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους υπόλοιπους, «με βάση την κατανόηση ότι κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία ενδέχεται να μην έχουν τη νοητική ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να εκτιμούν τις απαγορεύσεις που περιλαμβάνονται στον Κώδικα αντι-ντόπινγκ». Υπόκεινται σε ελαφρύτερες ποινές και, συνήθως, εξαιρούνται από τους κανονισμούς περί δημόσιας αποκάλυψης της ταυτότητάς τους. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, λόγω του βάρους του ονόματος στο άθλημα και της ιστορικής εμφάνισής της πριν από λίγες ημέρες, ήταν αδύνατο να παραμείνει κρυφό.

Οπως διευκρίνισε ο ITA, «το δείγμα ελήφθη από τη Rusada στις 25 Δεκεμβρίου, στην Αγία Πετρούπολη. Στις 8 Φεβρουαρίου, το εργαστήριο στη Στοκχόλμη, αναγνωρισμένο από τον Wada, (τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ) ανίχνευσε την ουσία τριμεταζιδίνη. Ακολούθως, η Rusada ανέστειλε το δικαίωμα συμμετοχής της αθλήτριας σε αγώνες με άμεση ισχύ».

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο ITA, ότι απαγορεύονται η προπόνηση, συμμετοχή σε αγώνα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της Βαλίεβα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Επειδή, όμως, υπέβαλε έφεση στις 9 Φεβρουαρίου, μπορούσε να συνεχίσει να προπονείται. Η Rusada εκδίκασε την έφεση και αποφάσισε να αναιρέσει την ποινή της, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να αγωνίζεται στο Πεκίνο.

Ο ITA πρόσθεσε ότι το σκεπτικό της νέας απόφασης της Rusada θα δοθεί σύντομα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στη συνέχεια, η ΔΟΕ υπέβαλε έφεση χωρίς να περιμένει το σκεπτικό της απόφασης των Ρώσων, καθώς πρέπει να υπάρχει οριστική απόφαση πριν από την Τρίτη, την ημέρα του ατομικού αγωνίσματος.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλουν να επισπευσθεί όσο γίνεται η δικαστική απόφαση για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Για το καλό όλων, και όχι μόνο της ρωσίδας αθλήτριας, χρειαζόμαστε μία λύση άμεσα και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτές οι υποθέσεις δεν βοηθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να γίνει σωστός χειρισμός από όλες τις πλευρές και ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται τις αποφάσεις», είπε ο Μαρκ Ανταμς.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 και μέχρι το 2023, η Ρωσία δεν μπορεί να συμμετάσχει ως κράτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι ρώσοι αθλητές αγωνίζονται με τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτή ήταν η τιμωρία της από τον WADA για το σκάνδαλο με το πρόγραμμα ντόπινγκ που εφάρμοζε το ρωσικό κράτος επί πολλά χρόνια και στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ρώσοι αθλητές.