Ιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ζεγιάνγκ στην Κίνα φέρεται να ανακάλυψαν ότι δύο υπάρχοντα φάρμακα μπορούν αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό της Γουχάν.
Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται σε άτομα με HIV, τα οποία ήταν αποτελεσματικά στον «πρόγονο» του κορονοϊού, τον SARS που είχε προκαλέσει την επιδημία το 2003.
Τα φάρμακα που δοκίμασαν είναι η λοπιναβίρη και η ριτοναβίρη, οι οποίες κυκλοφορούν στις περισσότερες χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα εδώ και χρόνια.
Τονίζουν ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική καθοδήγηση, διότι ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ούτε η ασφάλειά τους σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ούτε και η αποτελεσματικότητά τους, απλώς ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις.
Τεστ πρόωρης ανίχνευσης
Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού για ασθενείς χωρίς συμπτώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι κάποιος που δεν γνωρίζει ότι πάσχει, είτε επειδή βρίσκεται στην αρχή της λοίμωξης είτε επειδή ανήκει στην κατηγορία των ατόμων που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, μπορεί εύκολα να μη λάβει μέτρα πρόληψης και να μολύνει εκατοντάδες άλλους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας Fosun, Γκουό Γκουάνγκτσανγκ, «ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημιουργία ενός test kit ανίχνευσης του κορονοϊού σε ασθενείς χωρίς πυρετό και χωρίς να έχουν εκδηλωθεί άλλα συμπτώματα».
Χάρη στο τεστ αυτό, ένα νοσοκομείο θα μπορεί να ανιχνεύσει περισσότερα από 1.000 δείγματα ημερησίως, με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από τα 200 δείγματα την ημέρα, που είναι σήμερα. Επίσης, θα καθιστά δυνατή τη μαζική εξέταση υποψήφιων περιστατικών.
Οπως αναφέρει το Bloomberg, το test kit που δημιουργήθηκε από τη θυγατρική του Ομίλου Fosun, Fosun Pharma, έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια Αρχή της Κίνας για επείγουσα έγκριση, σύμφωνα με τους εθνικούς κανονισμούς.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορονοϊός αυξήθηκε σε 490 ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 4ης Φεβρουαρίου, καθώς οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί την εστία της μόλυνσης, κατέγραψαν 65 νέους θανάτους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε χθες σε 3.887, εκ των οποίων 3.156 στην επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πλέον, μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, 24.324.
Ολοι οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, με μοναδικές εξαιρέσεις έναν Κινέζο από τη Γουχάν, την πρωτεύουσα της Χουμπέι όπου εντοπίστηκε ο 2019-nCoV, που πέθανε στις Φιλιππίνες, και ενός ασθενούς που πέθανε στο Χονγκ Κονγκ.