Το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, ούτε να έχει ειδική μεταχείριση, παρατήρησε σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Πειθαρχικός έλεγχος για τους έφεδρους στη συγκέντρωση του ΚΚΕ – Τι ορίζει το Πειθαρχικό Δίκαιο

Το ερώτημα είναι αν θα τηρηθεί ο νόμος και θα επιβληθούν κυρώσεις, την ώρα πάντως που ΓΕΕΘΑ και υπουργείο τηρούν σιγή ιχθύος για την παρουσία ενστόλων με το εθνόσημο σε κομματικές συγκεντρώσεις του Περισσού
Protagon Team

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πειθαρχικός έλεγχος του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) κατά των τριών στρατιωτών -δύο οπλιτών και ενός δόκιμου- που έκριναν σκόπιμο να συμμετάσχουν σε αντιπολεμική εκδήλωση του ΚΚΕ φορώντας τη στολή με το εθνόσημο.

Αφορμή για τον πειθαρχικό έλεγχο στάθηκε η «πύρινη» ομιλία-χαιρετισμός του  στρατιώτη Γιώργου Συργουνιώτη (όπως τον κατονόμασε ο ίδιος ο Περισσός) στη συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου λειτουργώντας ως εκπρόσωπος «όλων των στρατευμένων», κατήγγειλε το Ισραήλ ως «κράτος-δολοφόνο» και τη στάση της κυβέρνησης εν γένει στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

«Οι νέοι στρατευμένοι που υπηρετούμε τη θητεία μας στεκόμαστε με ανησυχία απέναντι σε αυτή την κατάσταση και εκφράζουμε την αντίθεσή μας μας στον πόλεμο και την  εμπλοκή της Ελλάδας. Η συζήτηση μέσα στα στρατόπεδα είναι έντονη. Ο αποτροπιασμός μας για τα κλιμακούμενα εγκλήματα των Ισραηλινών απέναντι στους λαούς του Παλαιστίνης, του Λιβάνου, είναι έκδηλος», έλεγε ο στρατιώτης Συργουνιώτης φορώντας τη στολή και τον μπερέ του με το εθνόσημο, πριν χαρακτηρίσει την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «αναμενόμενη».

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, ούτε να έχει ειδική μεταχείριση, παρατήρησε σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, επικαλούμενος το  Πειθαρχικό δίκαιο και συγκεκριμένα το άρθρο 8 περίπτωση 13 του ΠΔ 48/22, το οποίο όπως υπογράμμισε, δεν άλλαξε, ούτε καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (απαντώντας έτσι στις ανακοινώσεις που υπήρξαν και από την πλευρά της Κουμουνδούρου/περισσότερα εδώ).

«Τι συνιστά πειθαρχικό αδίκημα:” απαγορεύεται στους στρατεύσιμους η άσκηση κομματικής δραστηριότητας και οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικού κόμματος” και εγώ σας ζητώ να εφαρμοστεί αυτό που ορίζει το Πειθαρχικό Δίκαιο», είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Πλεύρης, καταγγέλλοντας τη στάση του ΚΚΕ και τη συστηματική «αξιοποίηση» ενστόλων –είτε πρόκειται για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε για απλούς στρατιώτες, κληρωτούς– στις κομματικές του συγκεντρώσεις.

Το Πειθαρχικό Αδίκημα πρέπει να εφαρμόζεται και στη διάρκεια της θητείας, ως στρατεύσιμος δεν πρέπει να εκδηλώνεσαι υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος και να συμμετέχεις σε κομματικές εκδηλώσεις, ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Το θέμα είναι αν τελικά θα επιβληθούν κυρώσεις στους συγκεκριμένους έφεδρους που μπέρδεψαν το καπέλο του στρατιώτη με αυτό του «συντρόφου» στον Περισσό.