Τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης των εναλλακτικών επενδύσεων που υπάρχουν και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται συζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Eναλλακτικές Επενδύσεις: Εξελίξεις, Τάσεις και Προοπτικές» που διοργάνωσε ο πυλώνας Wealth and Asset Management της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ημερίδα είχε ως στόχο να ενημερώσει τους πελάτες της Τράπεζας, θεσμικούς και ιδιώτες, για την ευρεία γκάμα εναλλακτικών επενδύσεων που είναι διαθέσιμες και δίνουν δυνατότητες υψηλών αποδόσεων. Στις εναλλακτικές επενδύσεις στις οποίες σήμερα βρίσκονται τοποθετημένα ελληνικά κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ εντάσσονται πολλές κατηγορίες επενδύσεων, με διαφορετικά χαρακτηριστικά κινδύνου, απόδοσης και συσχέτισης με τις παραδοσιακές αγορές, μεταξύ των οποίων οι επενδύσεις σε private equity, τα hedge funds, το real estate που περιλαμβάνει τόσο private funds, όσο και εισηγμένες Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (REITs / ΑΕΕΑΠ).
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό o Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ο οποίος τόνισε ότι η Πειραιώς πρωτοστατεί στον τομέα τωνεναλλακτικών επενδύσεων, έχοντας δημιουργήσει και χρηματοδοτήσει ένα από τα πρώτα funds στην Ελλάδα, και με περισσότερη έμφαση από τον Ιούλιο του 2022, όταν εξαγόρασε την Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στις εναλλακτικές επενδύσεις.
«Στην Ελλάδα, με την εξαίρεση των family offices, οι εναλλακτικές επενδύσεις από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι περιορισμένες, κυρίως λόγω του μεγέθους των χαρτοφυλακίων που διαχειρίζονται», σημείωσε ο κ. Μεγάλου και εκτίμησε ότι η μεγέθυνση της αγοράς τα επόμενα χρόνια, με την αύξηση των κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών ταμείων, όπως και με την υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα European Long Term Investment Funds που δίνει την δυνατότητα επένδυσης σε private equity funds με μικρότερα ποσά, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην εγχώρια αγορά εναλλακτικών επενδύσεων.
Ο κ. Αχιλλέας Κοντογούρης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Wealth & Asset Management Officer της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος συντόνισε την ημερίδα, σημείωσε «η Τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει περαιτέρω την γκάμα των εναλλακτικών επενδύσεων που διαθέτει, προσφέροντας νέες στρατηγικές σε προϊόντα και αγορές όπου ο Όμιλος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αυξάνοντας τις αποδόσεις».
Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, Managing Director, Cross – Asset Market Strategy της JP Morgan, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές και τη στρατηγική των εναλλακτικών επενδύσεων διεθνώς.
28 τρισ. δολάρια στον κόσμο
Πρόκειται, όπως είπε, για μια αγορά που άνθισε μετά την πανδημία και τώρα αντιστοιχεί στο 15,4% των συνολικών επενδύσεων διεθνώς, με ύψος περίπου 28 τρισ. δολάρια. Σημείωσε δε, ότι περιλαμβάνει κυρίως μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις που αποδίδουν για επενδυτές με ανάλογο ορίζοντα, όπως ασφαλιστικά ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές.
Ο κ. Κωστής Ρόκας, Managing Director του CVC Athens αναφέρθηκε στα Private Equity funds και επισήμανε ότι οι επενδύσεις τους έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και χαρακτηριστικό την συμμετοχή των επενδυτών στη διοίκηση και στη δραστηριότητα των εταιρειών.
Στις επενδύσεις σε hedge funds αναφέρθηκε ο Federico Riggio, CIO της Helikon Investments Limited, επισημαίνοντας ότι καθώς ένα hedge fund δεν είναι δυνατόν να είναι ανταγωνιστικό σε όλες τις αγορές, δίνεται έμφαση σε αγορές και σε κλάδους όπου το fund έχει την αναγκαία γνώση και με χρονικό ορίζοντα που να επιτρέπει να εντοπίζονται ευκαιρίες που η αγορά αποτιμά διαφορετικά.
Από την πλευρά του ο κ. Παντελής Πρωτόγερος, Associate, Global Listed Real Assets της Morgan Stanley Investment Management, τόνισε ότι η συγκεκριμένη αγορά αντιμετωπίζεται με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο κ. Μάνος Δροσατάκης, General Manager & CIO της Iolcus Investments ΑΕΔΟΕΕ ανέλυσε την ελληνική αγορά εναλλακτικών επενδύσεων, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελείται από επενδύσεις σε ΑΕΕΑΠ ύψους 4,7 δισ. ευρώ. Μικρότερο μέρος της αγοράς είναι τα private equity funds που αντιστοιχούν σε 1,2 δισ. ευρώ ενώ σε αυτόν τον κλάδο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές κινήσεις άντλησης κεφαλαίων που εκτιμώνται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.