Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, που επισφραγίστηκε σε πολιτικό επίπεδο, κατά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο και τη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιούνιο με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα σχέδια για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Το έργο προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου, και την Πέμπτη υπογράφεται η διμερής συμφωνία από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Μοχάμεντ Σακέρ.
Οπως προαναφέρθηκε, οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο υπουργός Ενέργειας είχε σειρά συναντήσεων με τον κ. Σακέρ, την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Γιασμίν Φουάντ, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ταρέκ ελ Μολά.
Η κατ’ αρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε Διακυβερνητική Συμφωνία.
Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.