Το ελληνικό χρέος, από 207% του ΑΕΠ το 2020, έπεσε κάτω από το 170% το 2022 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ακόμη πιο χαμηλά, στο 160%, το 2023 | Creative Protagon / Shutterstock
Επικαιρότητα

Πέφτει το χρέος, η Ελλάδα θα ζητήσει 7 δισ. από τις αγορές το 2023

Σεμνά και ταπεινά: Καθώς η άνοδος των επιτοκίων δυσκολεύει όλες τις χώρες που προχωρούν σε νέο δανεισμό, η Ελλάδα επέλεξε να ζητήσει ένα περιορισμένο συγκριτικά ποσό το επόμενο έτος, υπηρετώντας και τη μείωση του χρέους, που κλείνει ήδη κάτω από το 170% του ΑΕΠ το 2022
Ζώης Τσώλης

Μόλις 7 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές το 2023, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα που λήγουν και να καλύψει τις νέες δανειακές ανάγκες που προκύπτουν, αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο με πρόσθετες δαπάνες για τόκους.

Η επιλογή αυτή για μια μετρημένη, «σεμνή» παρουσία στις αγορές έγινε από την κυβέρνηση, καθώς η άνοδος των επιτοκίων δυσκολεύει όλες τις χώρες (όπως και τις επιχειρήσεις) που προχωρούν σε νέο δανεισμό.

Ετσι, το πρόγραμμα δανεισμού για το νέο έτος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ (από 12 δισ. το 2022) και αν χρειαστεί θα περιοριστεί κι άλλο, καθώς εκτός των δύσκολων διεθνών συνθηκών, η Ελλάδα θα εισέλθει μετά τις γιορτές σε προεκλογική περίοδο – κάτι που συνεπάγεται ρίσκο για τις αγορές.

«Μαξιλάρι» 30 δισ. ευρώ

Στο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών για το 2023, που ανακοινώθηκε παραμονές Χριστουγέννων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αναφέρονται τα εξής:

  1. Η στρατηγική χρηματοδότησης του προγράμματος για το έτος 2023 θα επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, στην προληπτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου χρέους και στη διατήρηση ενός σημαντικού αποθέματος μετρητών της τάξης των 30 δισ. ευρώ.
  2. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια μείωσης του λόγου δημοσίου χρέους πρός το ΑΕΠ, το οποίο το 2022 κλείνει σε επίπεδα κάτω από 170% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΟΔΔΗΧ, οι πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023 ανέρχονται σε 7,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. είναι οι δαπάνες για την καταβολή τόκων εξυπηρέτησης του χρέους (συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ανταλλαγής επιτοκίων).

Προϋπόθεση για να συγκρατηθούν οι ανάγκες στο ύψος των 7,2 δισ. ευρώ είναι να επιτύχει η κυβέρνηση το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Στο σενάριο του ΟΔΔΗΧ προβλέπεται ακόμη η καταβολή 800 εκατ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (κυρίως έντοκα γραμμάτια) ενώ οι απαιτήσεις σε μετρητά ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για το 2023 υπολογίζονται σε 15,4 δισ. ευρώ

Από πού θα καλυφθούν

Κατά τον ΟΔΔΗΧ οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι οι εξής:

  1. Η έκδοση χρέους, δηλαδή ομολόγων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ
  2. Η άντληση 4,2 δισ. ευρώ από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 
  3. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, που προσδιορίζονται σε 2 δισ. ευρώ
  4. Η εξόφληση ορισμένων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι του ESM, δηλαδή από τα ταμειακά αποθέματα, που έχουν ουσιαστικά μηδενικό επιτόκιο.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι, σε μια δύσκολη χρονιά με αυξημένο το κόστος δανεισμού εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το ελληνικό Δημόσιο να μην επιβαρυνθεί με υψηλούς τόκους, αλλά να παραμείνει ζωντανό στις αγορές.