«Ρώσοι κατάσκοποι κινούνται εδώ και έναν χρόνο στα μονοπάτια των λαθρεμπόρων που βρίσκονται στη συνοριογραμμή Σερβίας-Κοσσυφοπέδιου» έγραψε στη Repubblica ο ρεπόρτερ της Φάμπιο Τονάτσι. Τα σύνορα εκτείνονται σε μήκος 351 χλμ. και η περιοχή είναι δασώδης. «Κάποιες αναφορές Δυτικών μυστικών υπηρεσιών λένε ότι εκεί κινούνται και άνδρες της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, που αμείβεται από τον Πούτιν». Υπάρχει, λοιπόν, κατά τον Τονάτσι, «σκηνοθέτης της αποσταθεροποίησης στο Κόσοβο».
Ο ιταλός δημοσιογράφος μίλησε με εκπροσώπους του πολιτικού προσωπικού του Κοσόβου, «κράτους» που δεν έχει αναγνωριστεί από πολλές ώρες του κόσμου (ούτε από την Ελλάδα). Οσοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στο ιταλικό μέσο ενημέρωσης είναι Αλβανοκοσοβάροι. «Εχουμε στοιχεία ότι ρωσικά στοιχεία βρίσκονταν εκεί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των Σέρβων για τις πινακίδες των οχημάτων» είπε ο Ντελιάλι Σβέκλιτζα, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Πρίστινας. Ο ίδιος τοποθέτησε τη δράση «των Ρώσων» στα επεισόδια του περασμένου Αυγούστου, όταν «το στρατιωτικό σώμα του ΝΑΤΟ ήταν έτοιμο να προχωρήσει σε επέμβαση».
Ο Τονάτσι έγραψε ότι στη Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι αρνούνται τα περί ανδρών της Wagner ή Ρώσων και επανέλαβε ό,τι είχε πει και σε προηγούμενες ανταποκρίσεις του, ότι δηλαδή η εντολή στους Σερβοκοσοβάρους να παραιτηθούν από διοικητικές θέσεις ήρθε από το Βελιγράδι. Οι ντόπιοι Σέρβοι λένε ότι στην τελευταία συγκέντρωσή τους, το περασμένο Σάββατο, δεν υπήρχε κανείς που μιλούσε ρωσικά. «Ωστόσο, εμφανίστηκαν αφίσες με τη φωτογραφία του ρώσου προέδρου και το σύνθημα ‘‘Πούτιν Κόσοβο’’. Και πριν από τρία χρόνια η ρωσική κυβέρνηση είχε διπλωματικό γραφείο ακριβώς εδώ», σχολίασε o ρεπόρτερ της Repubblica.
Ο Ιταλός είναι βέβαιος ότι «έτσι και επιβεβαιωθεί η παρουσία ρώσων μισθοφόρων στο Κόσοβο, η κατάσταση μπορεί να φθάσει μέχρι τη σύγκρουση». Πήγε στο γραφείο του Σβέκλιτζα, τον είδε να κάθεται στο γραφείο του μεταξύ της κοσοβάρικης σημαίας και της αλβανικής σημαίας, και του έδωσε τον λόγο: «Εχουμε λεπτομερείς πληροφορίες για Ρώσους που διέσχισαν το σύνορα αρκετές φορές και, επιπλέον, οι πληροφορίες που ήρθαν από τους συμμάχους, μάς έθεσαν σε επιφυλακή όσον αφορά τους Wagner».
Στο ρεπορτάζ ακολούθησαν «πτήσεις ρωσικών Mig-29 που δώρισε ο Πούτιν στη Σερβία». Μία από αυτές τις πολεμικές μηχανές «απογειώθηκε για να καταρρίψει ένα κοσοβάρικο drone». Επενέβη ο αλβανός υπουργός: «Το οποίο drone ουδέποτε βρέθηκε. Σας φαίνεται λογικό ένα μαχητικό να απογειώνεται για να ρίξει ένα drone; Είναι τα συνηθισμένα ψέματα των Σέρβων. Μη δίνετε σημασία»…
Ο Ιταλός θυμήθηκε ότι «πέρυσι τον Σεπτέμβριο, στις πρώτες αναταραχές για τις πινακίδες, ένα Mig πέταξε πάνω από το Τζαρίντζε και πάνω από το Μπερντζάκ» και ότι «την επομένη πυρπολήθηκαν τα αρμόδια για τις πινακίδες των οχημάτων γραφεία στο Ζούμπιν Πότοκ, ενώ χειροβομβίδες πετάχτηκαν στην περιοχή Ζβεκάν».
Σύμφωνα με τον «φάκελο» που έχουν οι κυβερνητικοί στην Πρίστινα, «το Βελιγράδι έλαβε από τη Μόσχα 30 άρματα μάχης T-72, 30 τεθωρακισμένα οχήματα, το σύστημα αεράμυνας Pantsir S1 και, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2021, πυραύλους anti-Kornet». Ο Τονάτσι κατέγραψε επίσης τις αιτιάσεις του αλβανοκοσοβάρου κυβερνητικού για ρωσοσερβικές ανθρωπιστικές δομές επί σερβικού εδάφους, οι οποίες «στην πραγματικότητα λειτουργούν ως βάσεις κατασκοπείας».
Το ρεπορτάζ κατέληξε με το «βαλκανικό ενδιαφέρον του Πούτιν», που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι «η Σερβία καταψήφισε τις κυρώσεις των Δυτικών για την Ουκρανία, επιτρέποντας σε 906 ρώσους επιχειρηματίες και 360 εταιρείες να μετακινηθούν στην επικράτειά της». Ο Τονάτσι δεν θεωρεί ότι ο σέρβος πρόεδρος Βούσιτς είναι υποχείριο του Κρεμλίνου, ωστόσο τον προειδοποίησε ότι, αν αληθεύουν οι καταγγελίες των Αλβανοκοσβάρων για τους Wagner, θα έχει και αυτός πρόβλημα.