Ο ΟΗΕ, με ανακοίνωση της Γραμματείας του, υπογράμμισε το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου τη σημασία του «συνεχούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας» πάνω σε «ευαίσθητα θέματα».
Είχε προηγηθεί το αίτημα της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του λεγόμενου «μνημονίου» που συνπέγραψαν η Τουρκία και η λιβυκή κυβέρνηση της Τρίπολης περί οριοθέτησης θαλάσσιας ζώνης.
«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών» πρόσθεσε, ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο επιστολικό αίτημα της Αθήνας για καταδίκη της Τουρκίας από τον Οργανισμό.
«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά» συμπλήρωσε ο Χαγκ.
Πάντως, όπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί προς το παρόν καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το τουρκολιβυκό «μνημόνιο».