Πώς υποδέχεσαι ένα πλοίο που μπορεί να φέρνει την αρρώστια; Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην Πάτρα, όπου κατέπλευσε το πλοίο από την Ανγκόνα με 110 επαναπατρισθέντες από την Ιταλία, ήταν πρωτόγνωρες.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε μία συντονισμένη επιχείρηση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και εφαρμόζοντας ταυτόχρονα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, ώστε να γίνει η υποδοχή των 110 επαναπατρισθέντων από την Ιταλία, επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη.
Στο «Cruise Olympia» επιβιβάστηκαν στην Ανκόνα περισσότεροι από 247 Ελληνες που ζουν ή φοιτούν στην Ιταλία. Οι περισσότεροι αποβιβάστηκαν στην Ηγουμενίτσα, αλλά το 107 είχαν προορισμό την Πάτρα. Το πλοίο κατέπλευσε λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ και αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στην προβλήτα τρία λεωφορεία της Πυροσβεστικής, τα οποία επιστρατεύτηκαν για να μεταφέρουν στην Αθήνα και στο Αγρίνιο όσους από τους επαναπατρισθέντες δεν διέθεταν δικό τους μεταφορικό μέσο. Τα ταξί δεν δέχτηκαν να κάνουν το δρομολόγιο, όπως ανέφερε το PatrasTimes.gr.
Για τη μεταφορά των επιβατών που δεν διέθεταν δικό τους μέσο, υπήρξε συνεργασία του ΟΛΠΑ με την Πυροσβεστική. Από νωρίς βρίσκονταν στο λιμάνι πυροσβέστες εξοπλισμένοι με ειδικές στολές προστασίας, οι οποίοι θα οδηγούσαν τα λεωφορεία και θα συνόδευαν τους επιβάτες.
Μάλιστα, για τον συντονισμό της επιχείρησης βρίσκονταν στο λιμάνι ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Γιάννης Πετρούτσος και ο περιφερειακός διοικητής Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αλλά και μέχρι τον τελικό προορισμό των επιβατών, θα συνοδεύουν τα λεωφορεία, περιπολικά της Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ, Παναγιώτης Τσώνης, τόνισε ότι «τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα σχετικά με τα μέτρα προστασίας, όλα πήγαν πολύ καλά και υπήρξε άψογη συνεργασία με τον καπετάνιο του πλοίου, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και την Αστυνομία.»
Στο λιμάνι βρισκόταν και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός λειτούργησε όπως θα έπρεπε και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται ώστε οι επαναπατρισθέντες να φθάσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τον αγώνα, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι μακρύς, αλλά στο τέλος θα κερδίσουμε».
Στο μεταξύ, από νωρίς βρίσκονταν στο λιμάνι της Πάτρας και συγγενείς των επαναπατρισθέντων, που περίμεναν με αγωνία τούς δικούς τους ανθρώπους.
Μία μητέρα που είχε έλθει από την Αθήνα και περίμενε τη κόρη της, η οποία συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmous στη Βερόνα της Ιταλίας, μίλησε για τις ημέρες αγωνίας και δεν έκρυψε την συγκίνησή της: «Ανυπομονώ να τη δω την κόρη μου, αλλά δεν μπορώ να την αγκαλιάσω. Θα μιλήσουν τα μάτια».
Μιλώντας για τις ημέρες που βρισκόταν η κόρη της στην Ιταλία είπε: «Η κόρη μου συμμετείχε σε πρόγραμμα Erasmous που ξεκινούσε στις 17 Φεβρουαρίου και μόλις εγκαταστάθηκε εκεί, στις 21 Φεβρουαρίου, έσκασε αυτή η “βόμβα”. Εμεινε για ένα μήνα αποκλεισμένη στην εστία και έβγαινε μόνο για να πάει στο σούπερ μάρκετ. Ετσι αποφασίσαμε να γυρίσει πίσω με αυτό το πλοίο. Ομως για να φθάσει μέχρι το λιμάνι της Ανκόνα, έφυγε στις 6:00 το πρωί του περασμένου Σαββάτου από τη Βερόνα και άλλαξε δύο τρένα στην Πάδοβα και στη Μόντενα».
Οσον αφορά τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι «μόλις φθάσουμε στο σπίτι μας, θα μπούμε και οι δύο σε καραντίνα 14 ημερών και ήδη έχει ετοιμαστεί ο κατάλληλος χώρος στο σπίτι με όλα τα μέτρα προστασίας».
Τέλος, να σημειωθεί ότι για όσους έφυγαν από το λιμάνι της Πάτρας με αυτοκίνητα, μέσα σε αυτά επέβαιναν μόνο δύο άτομα, ενώ όλοι οι επαναπατρισθέντες θα μπουν σε καραντίνα 14 ημερών.