Οι γονείς του Μπακάρι Χέντερσον, προσέρχονται στο δικαστήριο της Πάτρας (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Πάτρα: Νέα διακοπή της δίκης για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Χέντερσον στη Ζάκυνθο

Είναι η υπόθεση για την εξέλιξη της οποίας, είχε ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, στη συνάντησή τους την περασμένη εβδομάδα, στο Μόναχο, καθώς ενδιαφέρει ιδιαίτερα την αμερικανική κοινή γνώμη
Protagon Team

Διεκόπη για τις 11 Μαρτίου η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας για την υπόθεση του θανάτου, του αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον, τον Ιούλιο του 2017, στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από την έδρα του δικαστηρίου να απορριφθεί η έφεση του αντεισαγγελέα Εφετών κατά της πρωτόδικης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών.

Τελικά το δικαστήριο απέρριψε την έφεση μόνο για τον έναν εκ των επτά κατηγορουμένων και η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε κανονικά.

Την Τετάρτη, κατέθεσε μόνο ο πατέρας του Μπακάρι Χέντερσον, Φίλμπερτ, ενώ η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων.

Ο Αφροαμερικανός Χέντερσον ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από μπαρ στον Λαγανά της Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2017. Το φονικό επεισόδιο είχε ξεκινήσει από έναν καβγά της παρέας του 22χρονου με ομάδα Σέρβων που διασκέδαζαν στο ίδιο μπαρ, και τον έλληνα μπάρμαν.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί έξι από τους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, για θανατηφόρα σωματική βλάβη και για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Ο σέρβος πορτιέρης του μπαρ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, ενώ οι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές από πέντε έως 10 χρόνια.

Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, την προηγούμενη εβδομάδα. Η Χάρις ήθελε να μάθει για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η υπόθεση Χέντερσον είχε γίνει πρώτο θέμα σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ η ανακοίνωση της πρωτόδικης απόφασης είχε γίνει δεκτή με ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια που έκαναν λόγο για «ακατανόητη επιείκεια της ελληνικής Δικαιοσύνης απέναντι στους δράστες».