Η επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας, το άγχος και η ανασφάλεια εξαιτίας της ανεργίας επηρεάζει και τη σεξουαλική διάθεση του πιο παραγωγικού μέρους του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που έχει μειωθεί αισθητά την τελευταία πενταετία.
«Γιαραμίσο», δηλαδή παρθένοι, ήταν κατά μέσο όρο το 37% των Γιαπωνέζων σε έρευνα του 2010. 6 χρόνια μετά, στην ίδια έρευνα, που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης, το ποσοστό έφτασε το 42% για τους άνδρες και το 44,2% για τις γυναίκες, σε ηλικίες από 18 ως 34 ετών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times, Η κυβέρνησης της χώρας προσπαθεί να δώσει ώθηση στις γεννήσεις, παρέχοντας κίνητρα στους νέους, όπως γονεϊκές άδειες ή φορολογικές ελαφρύνσεις. Μάταια – σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιθυμεί μεν να παντρευτεί και να δημιουργήσει οικογένεια, αλλά «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Στιγμή που φαίνεται να αργεί, καθώς το 30% των 2.706 ανδρών και το 36,2% των 2.5780 γυναικών, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δεν αναζητούν μόνιμη σχέση σε αυτή τη φάση της ζωής τους.
Η απόφασή τους δεν δείχνει να αλλάζει μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ οι ερευνητές επισημαίνουν πως το δημογραφικό ζήτημα της Ιαπωνίας ολοένα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Φουτόσι Ισι, «οι νέοι αναβάλλουν τον σχηματισμό οικογένειας, γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο πρότυπο οικογένειας που ονειρεύονται και την πραγματικότητα που βιώνουν».
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση White Hands έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Ακαδημία Παρθένων», όπου γίνονται μαθήματα σε νεαρούς άνδρες, ενθαρρύνοντάς τους να βρουν σύντροφο και να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση. Ανάμεσα στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας» και τα μαθήματα ζωγραφικής, όπου σχεδιάζουν σκίτσα γυμνών γυναικών. Στόχος της άσκησης, να κατανοήσουν και να αγαπήσουν το γυναικείο σώμα.
Παρά το γεγονός ότι οι σεξουαλικές εικόνες αφθονούν στην Ιαπωνία, στα κόμικς manga, σε αφίσες στους δρόμους και σε τηλεοπτικά προγράμματα, στις περισσότερες οικογένειες δεν γίνεται ποτέ μια γνήσια συζήτηση για τις σχέσεις και το σεξ.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανάκαμψη στους παραδοσιακούς τύπους οικογένειας και έτσι πρώτο μέλημα -κυρίως των ανδρών- είναι το να εξασφαλίσουν ένα σίγουρο, ασφαλές επάγγελμα. Εξαιτίας της επαγγελματικής αβεβαιότητας χάνουν την οικονομική δύναμη και, κατ’ επέκταση, την αυτοπεποίθησή τους.
Αν εξετάσει κάποιος τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα της Ιαπωνίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, θα σιγουρευτεί πως ήταν ιδιαιτέρως δύσκολες και ανταγωνιστικές για τους άνδρες…