Η Μαρίν Λεπέν προσέρχεται στο δικαστήριο στο Παρίσι, τη Δευτέρα | REUTERS/Benoit Tessier
Επικαιρότητα

Παρίσι: Στο εδώλιο η Λεπέν για κατάχρηση κεφαλαίων της ΕΕ

Η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς δικάζεται μαζί με άλλα 27 στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης για απάτη σχετικά με ανύπαρκτους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο Ευρωκοινοβούλιο. Αν καταδικαστεί, μπορεί να της αφαιρεθεί η δυνατότητα να συμμετάσχει σε εκλογές για πέντε χρόνια
Protagon Team

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ομως, η δίκη που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Παρίσι, μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό της μέλλον.

Η Λεπέν και άλλοι γάλλοι δεξιοί εθνικιστές δικάζονται στο Παρίσι με κατηγορίες ότι έλαβαν χρηματοδοτήσεις για ανύπαρκτο προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκτός από την Λεπέν, επικεφαλής του κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN), ο πατέρας της και ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν βρίσκεται επίσης μεταξύ των 28 προσώπων που κατηγορούνται ότι καταχράσθηκαν κεφάλαια του Δημοσίου.

Ενας ακόμα κατηγορούμενος είναι ο Λουί Αλιό, δήμαρχος του Περπινιάν και πρώην σύντροφος της Λεπέν.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος είναι 96 ετών, θα απουσιάσει από τη δίκη και έχει τεθεί υπό νομική προστασία λόγω της φθίνουσας υγείας του.

Η Μαρίν Λεπέν αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τα χρόνια από το 2004 ως το 2016 και στρέφονται σε βάρος τόσο του κόμματός της όσο και εναντίον πρώην αιρετών αξιωματούχων και βοηθών τους.

Η υπόθεση αφορά την καταμαρτυρούμενη εικονική απασχόληση βοηθών γάλλων ευρωβουλευτών. Η κεντρική κατηγορία είναι ότι το κόμμα της Λεπέν έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα.

Η υπόθεση λέγεται πως αφορά ποσό σχεδόν επτά εκατομμυρίων ευρώ. Η Λεπέν επέστρεψε πριν από ένα χρόνο 330.000 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο το κόμμα της είχε υπογραμμίσει πως αυτό δεν συνιστά παραδοχή παραπτώματος.

Η υπόθεση αποτελεί εδώ και χρόνια βάρος για την Λεπέν και το κόμμα της. Αν βρεθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγάλα πρόστιμα, έως ένα εκατομμύριο ευρώ και ποινές κάθειρξης έως 10 ετών.

Αν καταδικασθούν, οι κατηγορούμενοι ενδέχεται επίσης να μην μπορούν να εκλεγούν σε αιρετό αξίωμα για πέντε χρόνια, κάτι που θα φρέναρε την υποψηφιότητα της Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

Στις δημοσκοπήσεις για αυτές τις εκλογές, η Λεπέν λαμβάνει έως και 40% στον πρώτο γύρο, ενώ στις τελευταίες εκλογές, έλαβε 23% στον πρώτο γύρο.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ενημερώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Εθνική Συσπείρωση ξόδευε εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κοινοβουλευτικούς βοηθούς, η πλειονότητα των οποίων κατείχε θέσεις-κλειδιά στο κόμμα.

«Οι δικηγόροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πιστεύουν ότι, σε αυτή την περίπτωση, το Κοινοβούλιο έχει υποστεί τόσο οικονομική ζημία όσο και ζημία στη φήμη του», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου σε δήλωσή της στο Politico.

Η Εθνική Συσπείρωση ισχυρίζεται ότι η υπόθεση οφείλεται στις «πολιτισμικές διαφορές» στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ως προς το τι συνιστά υπάλληλος ενός πολιτικού κόμματος.

«Στα γαλλικά πολιτικά κόμματα, το να είσαι στη μισθοδοσία είναι η εξαίρεση και το να είσαι εθελοντής είναι ο κανόνας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές κουλτούρες», δήλωσε στο Politico κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.