Οι Αρχές του Παρισιού συζητούν εάν πρέπει να προβούν σε επιθεώρηση των μπαλκονιών και των κιγκλιδωμάτων χιλιάδων κτιρίων στις όχθες του Σηκουάνα, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν υπό το βάρος των θεατών που θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι.
«Είναι ξεκάθαρα ένα σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί» είπε ο Ολιβιέ Πρενσιβάλ, εκπρόσωπος της ένωσης επαγγελματιών ακινήτων FNAIM στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι το θέμα είχε τεθεί πρόσφατα σε μια τακτική προπαρασκευαστική συνάντηση με αξιωματούχους της αστυνομίας και του δημαρχείου.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μπαλκόνια θα αντέξουν το επιπλέον βάρος και ότι τα κιγκλιδώματα είναι στερεά στερεωμένα, για να αποφευχθούν δυσάρεστα επεισόδια» σημείωσε ο Πρενσιβάλ. Κτίρια ηλικίας 150 ετών ή και παλαιότερα «μπορεί να μην αντέξουν σε πιθανή πρόσθετη καταπόνηση, και αυτό δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο» πρόσθεσε.
Τα σχέδια για την τελετή έναρξης της 26ης Ιουλίου περιλαμβάνουν ένα σόου, με περισσότερους από 10.000 αθλητές και εθνικούς αξιωματούχοι να πλέουν στον Σηκουάνα, επιβαίνοντες σε 160 ανοιχτά σκάφη. Θα τους παρακολουθούν, δε, από τις όχθες του ποταμού περίπου 300.000 θεατές, αναφέρει ο Guardian.
Τα μπαλκόνια παριζιάνικων κτιρίων που χρονολογούνται από την περίοδο αναμόρφωσης της πόλης από τον βαρώνο Οσμάν, στα τέλη του 19ου αιώνα, αντέχουν 350 κιλά ανά τ.μ., που ισοδυναμεί με περίπου τρεις ενήλικες. Αλλά οι Αρχές ανησυχούν μήπως η ελλειπής συντήρηση και ο συνωστισμός οδηγήσουν κάποια από αυτά σε κατάρρευση.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ανζέρ της δυτικής Γαλλίας το 2016, μετά από κατάρρευση μπαλκονιού κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, ενώ τον περασμένο Μάιο δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένα κιγκλίδωμα και μέρος του μπαλκονιού υποχώρησαν στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι πάροχοι κοινωνικής στέγασης και οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται από τον Νόμο να ελέγχουν τακτικά την ασφάλεια των μπαλκονιών και των κιγκλιδωμάτων τους, αλλά δεν το κάνουν όλοι. «Κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης» είπε ο Πρενσιβάλ.
Η αστυνομία της πόλης και το δημαρχείο επιβεβαίωσαν ότι το θέμα, που αφορά πολλές χιλιάδες κτίρια κατά μήκος της διαδρομής των 6 χλμ. της τελετής, είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση, καθώς το κόστος μιας πλήρους δομικής επιθεώρησης κρίνεται «απαγορευτικό».
Τα μπαλκόνια δεν είναι το μόνο θέμα που πονοκεφαλιάζει τις Αρχές. Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε τα σχέδια να μεταφερθούν πολλοί από τους πάγκους των παλαιοβιβλιοπωλών της πόλης από τις όχθες του Σηκουάνα ενόψει της τελετής, λέγοντας ότι τα θεωρούσε μέρος της «ζωντανής κληρονομιάς της πρωτεύουσας».
Το περασμένο καλοκαίρι η αστυνομία ζήτησε από τους βιβλιοπώλες, για «προφανείς λόγους ασφαλείας», 570 από τους πάγκους –περίπου το 60% του συνόλου– να μεταφερθούν προσωρινά σε ένα ειδικό «χωριό βιβλιοπωλών» κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Οι βιβλιοπώλες ξεκίνησαν εκστρατεία για να διατηρήσουν τους πάγκους στη θέση τους, ακόμα και αν πρέπει να κλείσουν για όσο θα διαρκεί η τελετή, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος του Παρισιού όσο και ο Πύργος του Αϊφελ ή ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων.
Ο γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι οι ρυθμίσεις ασφαλείας για την τελετή θα είναι προσαρμοσμένες έτσι ώστε να επιτρέψουν στους βιβλιοπώλες, που πουλούν μεταχειρισμένα βιβλία στις αποβάθρες του Σηκουάνα για περισσότερα από 400 χρόνια, να παραμείνουν στις θέσεις τους.