Η μοίρα του ‘λαχε να ζήσει και να πεθάνει στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Νότια Ντακότα στις ΗΠΑ, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Πού να φανταζόταν τότε ο… τρισχαριτωμένος τρικεράτωψ ότι μια μέρα θα γινόταν από τους διασημότερους δεινόσαυρους στον πλανήτη! Κι όμως, αυτό συνέβη την Πέμπτη, όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι, σε ιδιώτη, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ.
Ο Big John, όπως αποκαλείται ο τρικεράτωψ (ή τρικεράτοπας, αν προτιμάτε), μήκους οκτώ μέτρων -ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί ποτέ- ανακαλύφθηκε σε σχεδόν άριστη κατάσταση, το 2014, από κυνηγούς απολιθωμάτων, επάγγελμα που δεν είναι ασυνήθιστο στις ΗΠΑ. Σε κάποιες πολιτείες, όπως η Μοντάνα και η Νότια Ντακότα, έχουν βρεθεί οι καλύτερα διατηρημένοι δεινόσαυροι στον κόσμο.
Ο συλλέκτης που τον αγόρασε θέλησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του και λέγεται ότι τον ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά όταν ταξίδεψε στο Παρίσι για να τον δει.
Τα οστά του φυτοφάγου τρικεράτοπα ταξίδεψαν στην Ιταλία, όπου ειδικοί τον επανασυναρμολόγησαν πριν από τη δημοπρασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έχει βρεθεί το 60% των οστών του, ενώ το κρανίο που είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 75%, έχει διάμετρο δύο μέτρων.
Τώρα ο δεινόσαυρος θα επιστρέψει στις ΗΠΑ, στη συλλογή του αγοραστή του, ο οποίος δεν έχει διευκρινίσει αν θα τον δανείσει σε κάποιο μουσείο για να εκτεθεί.
Ο Ιάκοπο Μπριάνο, ο παλαιοντολόγος που ήταν επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημοπρασία στον οίκο Drouot, είπε ότι τα 6,6 εκατ. ευρώ τον εξέπληξαν, καθώς η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο σκελετός είχε καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης γεγονός που τον βοήθησε να διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση. Από τη μελέτη του βρέθηκε μία τρύπα από κέρατο στο κρανίο του, κάτι που σημαίνει ότι ο Big John σκοτώθηκε κατά πάσα πιθανότητα σε αναμέτρηση με άλλον δεινόσαυρο.
O τρικεράτωψ έζησε στην Κρητιδική περίοδο, το μήκος του έφτανε τα 7-9 μέτρα (ένα μέτρο είχαν μόνο τα κέρατά του), ύψος μέχρι τρία μέτρα. και βάρος που έφτανε τους 6-12 τόνους. Είχε δύο μεγάλα μετωπιαία κέρατα κι ένα μικρότερο στο ρύγχος του, από τα οποία πήρε το όνομά του.
Το ρεκόρ πώλησης δεινοσαύρου ανήκει σε έναν Τυρανόσςαυρο ρεξ, που έφτασε τα 31,8 εκατ. δολάρια, το 2020, στη Νέα Υόρκη.