Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι βρίσκεται η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.
Η Εισαγγελία του Παρισιού, στην υπόθεση της κατάχρησης κεφαλαίων της ΕΕ από την Λεπέν και συνεργάτες της, ζήτησε την καταδίκη της σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή, τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια με άμεση ισχύ και την επιβολή οικονομικού προστίμου ύψους 300.000 ευρώ.
Η Λεπέν κατηγορείται ότι επί σειρά ετών εμφάνιζε ως συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 24 στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης, τα οποία εργάζονταν για το κόμμα χωρίς να έχουν σχέση με τις ευρωκοινοβουλευτικές δραστηριότητες, αλλά πληρώνονταν από το Στρασβούργο.
Οι αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφεραν ότι το νομοθετικό σώμα είχε χάσει τρία εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος απασχόλησης. Το κόμμα της Λεπέν επέστρεψε ένα εκατ. ευρώ, κάτι που ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί παραδοχή ενοχής.
Αν η εισαγγελική πρόταση γίνει δεκτή, η Λεπέν δεν θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το 2027, για τέταρτη φορά, την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, για την οποία θεωρείται φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η γαλλίδα πολιτικός αρνείται τις κατηγορίες και δήλωσε ότι «στόχος τους είναι να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφια το 2027» και ότι «όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι τυφλός και κουφός».
Η δίκη, η οποία διεξάγεται σχεδόν μια δεκαετία μετά την έναρξη των αρχικών ερευνών, απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες του κόμματός της, Εθνική Συσπείρωση (RN), να κερδίσει τις εκλογές του 2027.
Εάν το δικαστήριο την κρίνει ένοχη, η Λεπέν δεν θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σημειώνει ο Guardian.
Η δίκη θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου. Mετά, οι δικαστές θα αποσυρθούν για να μελετήσουν την ετυμηγορία και να εξετάσουν ποια ποινή θα επιβάλουν, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα του εισαγγελέα. Η ετυμηγορία είναι πιθανό να ανακοινωθεί στις αρχές του 2025.
«Ο νόμος ισχύει για όλους», είπε ο εισαγγελέας Νικολά Μπάρετ στο δικαστήριο, καθώς η Λεπέν καθόταν στην πρώτη σειρά των εδράνων των κατηγορουμένων, προσθέτοντας ότι η ποινή «θα απαγορεύσει στους κατηγορουμένους να κατέβουν στις μελλοντικές τοπικές ή εθνικές εκλογές».
Ζήτησε επίσης ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τη Λεπέν, ζητώντας τουλάχιστον δύο χρόνια από αυτά να είναι «μετατρέψιμη» ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα μερικής αποφυλάκισης.
«Νομίζω ότι η επιθυμία των εισαγγελέων είναι να στερήσουν από τον γαλλικό λαό τη δυνατότητα να ψηφίσει αυτόν που θέλει», δήλωσε αργότερα η Λεπέν.
Το υποτιθέμενο σύστημα πλαστογραφημένων θέσεων εργασίας, το οποίο επισημάνθηκε για πρώτη φορά το 2015, καλύπτει συμβάσεις κοινοβουλευτικών βοηθών μεταξύ 2004 και 2016. Οι εισαγγελείς λένε ότι οι βοηθοί εργάζονταν αποκλειστικά για το κόμμα εκτός Κοινοβουλίου.
Μιλώντας στη δίκη τον περασμένο μήνα, η Λεπέν δήλωσε ότι είναι αθώα. «Δεν έχω απολύτως καμία αίσθηση ότι έχω διαπράξει την παραμικρή παρατυπία ή την παραμικρή παράνομη πράξη», είπε.
Ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για το πώς ακριβώς επέλεξε τους υποτιθέμενους κοινοβουλευτικούς βοηθούς της και ποια ήταν τα καθήκοντά τους, η Λεπέν έδωσε γενικές απαντήσεις ή είπε ότι δεν θυμόταν.
Σε περίπτωση καταδίκης, η Λεπέν θα μπορούσε να ασκήσει έφεση.