Το Μουσείο Τυριού που θα ανοίξει στο Παρίσι θα τιμά τα τυριά ολόκληρης της γαλλικής επικράτειας | Facebook / Paroles de Fromagers
Επικαιρότητα

Παρίσι: Ενα «Μουσείο Τυριού» με το βλέμμα στους νέους τυροκόμους

Το «Musée du Fromage» του Παρισιού θα τιμά τα 1.200 τυριά της Γαλλίας, ενώ φιλοδοξεί να εμπνεύσει νέους της επόμενης γενιάς να γίνουν τυροκόμοι, καθώς τα τυροκομεία φοβούνται ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κρίση στις προσλήψεις
Protagon Team

Η Γαλλία μπορεί να είναι μια χώρα τυριών, αλλά παλεύει να βρει ανθρώπους που θέλουν να τα φτιάχνουν, καθώς παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος για σπουδές στις σχολές γαλακτοκομίας-τυροκομίας, ενώ και από την πλευρά των τυροκομείων είναι διάχυτη η ανησυχία ότι σύντομα δεν θα βρίσκουν ανθρώπους για να προσλάβουν, γράφει στους Times ο Ανταμ Σέιτζ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στο Παρίσι.

Για τον λόγο αυτόν είναι σε εξέλιξη ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος για το επάγγελμα του τυροκόμου, μέσω της ίδρυσης του πρώτου μουσείου τυριού στη Γαλλία. Το «Musée du Fromage» («Μουσείο Τυριού») θα ανοίξει στο κέντρο του Παρισιού πριν από τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζει να προσελκύει έως και 30.000 επισκέπτες ετησίως.

Το μουσείο είναι πνευματικό τέκνο του Πιέρ Μπρισόν, γόνου μιας οικογένειας οινοποιών στην περιοχή του Μποζολέ, ο οποίος, όμως, μεγάλωσε κάνοντας όνειρα για το τυρί. Αφού σπούδασε τυροκομία, ο 38χρονος Μπρισόν άνοιξε δύο καταστήματα στο Παρίσι, τα «Paroles de Fromagers», όπου πουλάει τυριά, ενώ επίσης διοργανώνει γευσιγνωσίες και σεμινάρια για το τυρί.

Επιπλέον, έπεισε άλλους επτά τυροκόμους και τυρεμπόρους να συμμετάσχουν στο project του για τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου 300 τ.μ., αφιερωμένου σε λιχουδιές όπως το Roquefort, το Comté, το Camembert, το Brie και το Époisses.

Αφού σπούδασε τυροκομία, ο Πιέρ Μπρισόν άνοιξε στο Παρίσι δύο καταστήματα τυριών (Facebook / Paroles de Fromagers)

«Υπάρχουν πολλά μικρά περιφερειακά μουσεία που επικεντρώνονται στο τοπικό τυρί τους, αλλά κανένα δεν μιλάει για το τυρί συνολικά» είπε ο εμπνευσμένος γάλλος τυρέμπορος στους Times. Ο Μπρισόν επέλεξε να φτιάξει το εθνικό μουσείο τυριού στο Παρίσι, εν μέρει επειδή είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και εν μέρει επειδή είναι «ουδέτερο έδαφος». Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είχε προκαλέσει ατελείωτες διαμάχες μεταξύ περιοχών όπως η Νορμανδία και οι Αλπεις, σχετικά με το ποια αποτελεί το πραγματικό προπύργιο των γαλλικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η φιλονικία των Γάλλων επισημάνθηκε από τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ, τον ηγέτη εν καιρώ πολέμου και μεταπολεμικό πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος είπε κάποτε: «Πώς μπορείς να ελπίζεις ότι θα κυβερνήσεις μια χώρα που παράγει 258 διαφορετικά είδη τυριών;» Ωστόσο, η εκτίμησή του δεν ήταν ακριβής: το Εθνικό Γαλακτοκομικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανεβάζει τον πραγματικό αριθμό των γαλλικών τυριών σε περίπου 1.200.

Το εισιτήριο του μουσείου θα κοστίζει 20 ευρώ για τους ενήλικες και 10 ευρώ για κάθε παιδί. Στην τιμή θα περιλαμβάνονται εκθέσεις για την ιστορία και την κουλτούρα του τυριού και γευσιγνωσίες, ενώ στους επισκέπτες θα δίνεται επίσης η ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν επαγγελματία τυροκόμο καθώς εργάζεται.

«Θα φτιάχνουμε τυρί μπροστά στους επισκέπτες» είπε ο Μπρισόν, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες θα αποκτήσουν έτσι καλύτερη ιδέα για την τέχνη των τυροκόμων και θα κατανοήσουν τις λεπτές διαφορές σε παράγοντες όπως τα βακτήρια, το γρασίδι και η θερμοκρασία του γάλακτος, που έχουν ως αποτέλεσμα τις χαρακτηριστικές γεύσεις των τυριών – για παράδειγμα μεταξύ του αγγλικού cheddar και του γαλλικού Cantal, δυο τυριών που, όπως εξήγησε, «τεχνικώς είναι τα ίδια».

«Το τυρί είναι μέρος της ζωής στη Γαλλία» (Facebook / Paroles de Fromagers)

«Το τυρί είναι μέρος της ζωής στη Γαλλία εδώ και πάρα πολύ καιρό» τόνισε ο γάλλος τυρέμπορος μιλώντας στους Times. «Θέλουμε να αναδείξουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία και τη δουλειά των προγόνων του σύγχρονου τυροκόμου, και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ταξιδέψει για να δει τους παραγωγούς».

Υπογράμμισε ακόμη: «Θα θέλαμε οι άνθρωποι να φθάσουν στο σημείο να πουν ότι την επόμενη φορά που θα κάνουν διακοπές, αντί να ταξιδέψουν με αεροπλάνο στην άλλη άκρη του κόσμου, θα πάνε να επισκεφτούν έναν τυροκόμο σε κάποια περιοχή της Γαλλίας».

Ενας βασικός στόχος του μουσείου, εξάλλου, είναι να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να αλλάξουν καριέρα και να γίνουν οι ίδιοι τυροκόμοι. «Δεν είναι εύκολη δουλειά και υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη πλευρά σε αυτήν» είπε ο Πιέρ Μπρισόν στους Times. Αποκάλυψε ότι «τα τελευταία περίπου δέκα χρόνια προσελκύει λιγότερους νέους. Ανάγκες υπάρχουν παντού [στον τομέα]. Ωστόσο η ζήτηση [για τυρί] είναι μεγάλη και στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει πραγματικό πρόβλημα στον τομέα των προσλήψεων».

Τον Ιανουάριο, μάλιστα, δύο από τις έξι εθνικές σχολές γαλακτοβιομηχανίας της Γαλλίας συγχωνεύτηκαν για να γίνουν η Εθνική Σχολή Καινοτομίας, Εργαστηρίων, Νερού και Τροφίμων, με την ελπίδα να προσελκύσουν έτσι περισσότερους σπουδαστές. Εκπρόσωποι και των δύο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην Μπεζανσόν και στο Πολινί της ανατολικής Γαλλίας, παραδέχτηκαν ότι η τυροκομία δεν είναι πλέον μια δελεαστική προοπτική για τους νέους Γάλλους.

Είχαν δυσκολίες στην εύρεση σπουδαστών, δήλωσε ο Σαμουέλ Μπιτς, διευθυντής της συγχωνευμένης σχολής, ο οποίος ελπίζει ότι οι μελέτες για το νερό και τα τρόφιμα θα αποδειχθούν πιο ελκυστικές.