Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου προσέρχεται σε υπουργικό συμβούλιο, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον Μάιο | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Επικαιρότητα

Παρίσι: «Αν υπάρξει νομική συνέχεια για την Ζαχαροπούλου, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις»

Η δικαστική έρευνα για τις καταγγελίες για βιασμό εναντίον της ελληνογαλλίδας υφυπουργού και γυναικολόγου συνεχίζεται, «σε ιατρικά πλαίσια», καθώς οι καταγγέλλουσες ήταν ασθενείς της το 2016. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εξετάσεις για ενδομητρίωση, πάθηση στην οποία ειδικεύεται η γιατρός, είναι συχνά επώδυνες και μπορούν να θεωρηθούν «άσκηση σεξουαλικής βίας»
Protagon Team

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολλών γαλλικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται την Πέμπτη η ελληνογαλλίδα υφυπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν και γυναικολόγος εξειδικευμένη στην πάθηση της ενδομητρίωσης, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την υφυπουργό αρμόδια για την Ανάπτυξη, την Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, κατηγορούν δύο ασθενείς της ότι το 2016 τις υπέβαλε σε επώδυνες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς την συναίνεσή τους.

Τις καταγγελίες εξετάζει προς το παρόν «σε ιατρικά πλαίσια» η εισαγγελία του Παρισιού, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν τότε η ελληνογαλλίδα ιατρός, με στόχο να διαπιστώσει αν πρέπει να δοθεί νομική συνέχεια στην υπόθεση.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες, ότι «δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα» και ότι, αν και όταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις.

Από την πλευρά της Ζαχαροπούλου δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση, με τον δικηγόρο της να δηλώνει σε τηλεοπτικό σταθμό πως η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για ασθενείς της».

Σύμφωνα με πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το ζήτημα της υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και ειδικότερα σε γυναικολογικές σχετικές για την ενδομητρίωση, «που δεν θεωρούνται ίδιες με όλες τις άλλες», απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας εδώ και καιρό, λόγω καταγγελιών που έχουν υπάρξει για τον συχνά επώδυνο χαρακτήρα τους, σε βαθμό που να μπορεί να αναφερθεί ως άσκηση σεξουαλικής βίας.

Στην περίπτωση του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν το 2016 η κυρία Ζαχαροπούλου, ο διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος έχει δεχτεί πάνω από 20 καταγγελίες, η μια εκ των οποίων έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, όχι του βιασμού, αλλά της άσκησης βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα.

Ο εν λόγω διευθυντής θεωρείται από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Γαλλίας με διεθνή αναγνώριση.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, ενώ, όπως ανέφεραν αρμόδιοι νοσοκομειακοί παράγοντες της Γαλλίας, δεν έχει υποβληθεί ως τώρα καμία επίσημη καταγγελία κατά της Ζαχαροπούλου.

Αντίθετα, ο διευθυντής των νοσοκομείων του Παρισιού, την χαρακτηρίζει «ιατρό που αγωνίζεται για την καλύτερη αντιμετώπιση των γυναικών που υποφέρουν εξαιτίας της ενδομητρίωσης».

Πάντως, εδώ και χρόνια, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ασθενών κάνουν λόγο για γυναικολογικές εξετάσεις που γίνονται με «άσκηση ψυχολογικής βίας», υπενθυμίζοντας ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να τις αρνηθούν και να τις διακόψουν ανά πάσα στιγμή.