Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, που ξεκινούν σε τρεις μήνες, έχουν δεσμευθεί ότι θα είναι «οι πιο πράσινοι όλων των εποχών», μειώνοντας κατά το ήμισυ το αποτύπωμα άνθρακα των διοργανώσεων του Λονδίνου (2012) και του Ρίο (2016) – από τον μέσο όρο των 3,5 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα, σε περίπου 1,75 εκατ. τόνους.
Χρησιμοποιώντας κυρίως υπάρχοντα στάδια αντί για τα γιγάντια ολυμπιακά κτίρια του παρελθόντος, φτιάχνοντας τα κομοδίνα των αθλητών από ανακυκλωμένες θήκες για μπαλάκια μπάντμινγκτον και παρέχοντας πιάτα δείπνου χωρίς λογότυπα, ώστε να μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά τους Αγώνες, η επιτροπή του Παρισιού ισχυρίζεται ότι δημιουργεί προηγούμενο για καθαρότερες παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις.
Ωστόσο, περιβαλλοντικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ίδιος ο θεσμός των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να επανεξεταστεί πλήρως, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους καθαρούς μηδενικούς στόχους μέχρι το 2050 που προβλέπει η συμφωνία για το κλίμα που υπογράφτηκε στο Παρίσι, αναφέρει ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.
Στο μέλλον, τα τεράστια αθλητικά γεγονότα θα μπορούσαν να απλωθούν σε διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη, αντικαθιστώντας το υπάρχον μοντέλο των εκατομμυρίων θεατών που ταξιδεύουν σε μία πόλη, αναφέρουν οι περιβαλλοντολόγοι. Η σημαντικότερη απόφαση της επιτροπής ήταν να μη γίνουν νέες κατασκευές, αντιλέγει η Ζορζινά Γκρενόν, διευθύντρια περιβαλλοντικής αριστείας της Ολυμπιακής Επιτροπής «Παρίσι 2024».
Σε αντίθεση με τα μεγάλα κτιριακά έργα των αγώνων του Ρίο, του Λονδίνου και του Τόκιο, το 95% των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στο Παρίσι είναι υπάρχουσες ή προσωρινές κατασκευές. Τα νεότευκτα έργα περιλαμβάνουν το Κέντρο Υδάτινου Στίβου και το Ολυμπιακό Χωριό, στη χαμηλού εισοδήματος συνοικία του Σηκουάνα-Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού.
«Η δεύτερη πιο σημαντική απόφαση ήταν να κατασκευαστούν αυτά τα κτίρια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα» επισημαίνει η Γκρενόν – κατασκευές από ξύλο ή σκυρόδεμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, που μεταφέρθηκαν μέσω του Σηκουάνα με ποταμόπλοια, αντί οδικώς, με φορτηγά αυτοκίνητα.
Η Γκρενόν λέει ότι το Παρίσι «πίεσε όσο πιο σκληρά μπορούσε» για να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των μελλοντικών αθλητικών και μη εκδηλώσεων, συνδέοντας τους αθλητικούς χώρους με το ηλεκτρικό δίκτυο αντί για τις τεράστιες γεννήτριες ντίζελ στις οποίες συνήθως βασίζονται τα στάδια. Οι Αγώνες του Λονδίνου έκαψαν τέσσερα εκατ. λίτρα ντίζελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι οργανωτές ελπίζουν ότι το προηγούμενο που δημιουργούν με την πράσινη διαχείριση των Αγώνων του Παρισιού θα οδηγήσει και άλλες μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις στην εγκατάλειψη των γεννητριών ντίζελ – συμπεριλαμβανομένης της Εβδομάδας Μόδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε αντίθεση με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου τα αποτυπώματα άνθρακα υπολογίστηκαν μετά την ολοκλήρωσή τους, το Παρίσι αθροίζει τις εκπομπές του άνθρακα πριν από κάθε βήμα του. Στο Ολυμπιακό Χωριό τα διαμερίσματα των αθλητών θα μετατραπούν σε σπίτια, με τουλάχιστον το ένα τρίτο τους να προορίζεται για δημόσιες κατοικίες στα προάστια βόρεια του Παρισιού – τα οποία θα μετατραπούν σε γειτονιές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το δικό του μίνι κέντρο επεξεργασίας νερού, το οποίο θα συλλέγει και θα καθαρίζει τα λύματα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κήπους. Ενα πειραματικό κτίριο, γνωστό ως «κτίριο ανακύκλωσης», θα χρησιμοποιεί καθαρό βρόχινο νερό για τις τουαλέτες του, οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να διαχωρίζουν τα ούρα από τα κόπρανα – τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε λίπασμα.
Το κεντρικό θέμα για τους αγώνες του φετινού καλοκαιριού, όμως, είναι ο κλιματισμός στο Ολυμπιακό Χωριό. Το χωριό χτίστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη διαθέτει κλιματιστικές μονάδες. Για τους Αγώνες του Τόκιο είχαν προβλεφθεί μονάδες κλιματισμού σε κάθε δωμάτιο, στο Παρίσι όμως δεν θα υπάρχουν.
Τη θέση τους έχουν πάρει η μόνωση και τα σκίαστρα υψηλής απόδοσης, καθώς και αναστρέψιμες υδραυλικές εγκαταστάσεις δαπέδου που συνδέονται με μια τοπική γεωθερμική μονάδα παραγωγής ενέργειας – η οποία αντλεί δροσερό νερό από κάτω από την επιφάνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και θερμότητα από πολύ πιο υπόγεια στρώματα τον χειμώνα.
Ωστόσο, οι διοργανωτές έχουν προνοήσει και για ορισμένες αθλητικές αντιπροσωπείες, όπως αυτή των ΗΠΑ –που μπορεί να ανησυχούν για τα πρόσφατα καλοκαίρια του Παρισιού, όπου οι θερμοκρασίες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο–, οι οποίες θα μπορούν να τοποθετήσουν φορητούς αναπνευστήρες ή φορητά κλιματιστικά για παν ενδεχόμενο.
Το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων αποτελεί τεράστιο ζήτημα στο Παρίσι, με τη σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό να το μετατρέπει σε πολιτικό μήνυμα και να συμβουλεύει τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου Total να μη γίνει χορηγός της διοργάνωσης. Ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με ορισμένα ζητήματα –όπως οι λεπτομέρειες της αντιστάθμισης άνθρακα και η μεθοδολογία καταμέτρησης του αποτυπώματός του– παραμένουν αναπάντητα.
Η κύρια πρόκληση παραμένει το γεγονός ότι ένα τέτοιου βεληνεκούς διεθνές αθλητικό γεγονός συνοδεύεται από υπεραυξημένες αεροπορικές πτήσεις, με επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρότι κάποιες κοντινές ολυμπιακές αποστολές–όπως εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ελβετίας– θα ταξιδέψουν με τρένο, ένα σημαντικό μέρος του αποτυπώματος άνθρακα θα οφείλεται στους φιλάθλους που θα πετάξουν από μακρινές περιοχές, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα.
Συνοψίζοντας, οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού ίσως καταφέρουν να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων διεθνούς ακτινοβολίας, αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι οι πτήσεις που θα μεταφέρουν αθλητές και κοινό. Μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισής τους, οι όποιες οικολογικές επιτυχίες των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων θα επηρεάσουν ελάχιστα τους στόχους της συμφωνίας για το κλίμα, που υπογράφηκε στην ίδια πόλη.