H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό ανέφερε πολύ νωρίς την Τετάρτη η τουρκική προεδρία. Δεν διευκρινίστηκε ο χρόνος κατά τον οποίο έλαβε χώρα η επικοινωνία, δηλαδή νωρίς σήμερα ή αργά την Τρίτη, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το τηλεφώνημα έγινε τα μεσάνυχτα.
Σύμφωνα με τη επίσημη γραμμή ενημέρωσης από την Αγκυρα η συνομιλία επικεντρώθηκε στη Λιβυη, τη Συρία, τον κορονοϊό και τον τουρισμό (ως γνωστόν το Βερολίνο δεν έχει άρει την ταξιδιωτική οδηγία προς την Τουρκία) και άλλα διμερή ζητήματα.
Ωστόσο το timing δεν μπορεί να αγνοηθεί: η τηλεφωνική επικοινωνία της Μέρκελ με τον Ερντογάν έγινε σε μια στιγμή αυξημένης κινητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με την NAVTEX της Αγκυρας για έρευνες νότια του Καστελόριζου. Γύρω στα 20 πολεμικά πλοία της Τουρκίας βρίσκονταν ήδη εν πλω και κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ήδη τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.
Το τηλεφώνημα της Μέρκελ στον Ερντογάν έγινε λίγη ώρα αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας το πρόβλημα, κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου (νωρίτερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια).
Οπως μάλιστα έγινε αργότερα γνωστό, και ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης με την καγκελάριο –μάλιστα ήταν εκείνη που τηλεφώνησε στον κ. Μητσοτάκη, θεωρητικά για να τον συγχαρεί για τη συμβολή του στην έκβαση θετικού αποτελέσματος στη Σύνοδο Κορυφής, αναλαμβάνοντας όμως καθώς φαίνεται πυροσβεστικό ρόλο στην ελληνοτουρκική κρίση που έχει ενσκύψει. Επειτα εξάλλου ακολούθησε το νυχτερινό τηλεφώνημα στον Ερντογάν, μια αλληλουχία συνδιαλέξεων που έκανε την Bild να υποστηρίξει ότι η καγκελάριος Μέρκελ σταμάτησε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας! H εφημερίδα ανέφερε πως τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών ήταν σε ετοιμότητα, ενώ και τα μαχητικά αεροσκάφη τους ήταν στον αέρα.
Ακόμα και αν η γερμανική εφημερίδα θέλει περισσότερο να φιλοτεχνήσει το προφίλ της Μέρκελ ως ηγέτιδας ικανής να σταματήσει έναν πόλεμο, ο πυροσβεστικός ρόλος της καγκελαρίου και του γερμανικού παράγοντα δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Η συνάντηση του Χάικο Μάας με τον κ. Μητσοτάκη συνέπεσε ακριβώς την ώρα που η Αγκυρα ανακοίνωνε ότι προτίθεται να στείλει ερευνητικό σκάφος προς το Καστελόριζο, σε θαλάσσια περιοχή της ελληνική υφαλοκρηπίδας.
Ετσι, αναπόφευκτα το καλωσόρισμά του στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό δεν ήταν το εθιμοτυπικό. «Κύριε υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής. Ομως, δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση συνολικά» είπε στον Χάικο Μάας ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε ακόμη: «Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από την ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».
Στην απάντησή του, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε ότι «σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία, διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο.
» Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία –όπως είπατε ακριβώς και εσείς– ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο. »Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω με κάθε σαφήνεια –να επιβεβαιώσω δηλαδή– ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε ότι η καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση».