Ο Στίβεν Χόκινγκ συνυπογράφει την επιστολή για τους κινδύνους να αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής | Reuters/Mike Hutchings
Επικαιρότητα

Ο Στίβεν Χόκινγκ και εκατοντάδες επιστήμονες παρεμβαίνουν κατά του Τραμπ

Με ανοιχτή επιστολή προς κάθε κατεύθυνση αλλά κυρίως προς τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο, 375 επιστήμονες επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, προειδοποιώντας για τους κινδύνους ενός «Parexit», δηλαδή της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού
Protagon Team

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να λέει ό, τι θέλει για το αμερικανικό χρέος, τον φανταστικό του τοίχο, την υγεία της Κλίντον, τις ίντριγκες και τα σκάνδαλα. Αλλά με το κλίμα του πλανήτη και τη συμφωνία του Παρισιού δεν παίζουμε. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχει εξαγριώσει την επιστημονική κοινότητα: 375 επιστήμονες υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή. Εκφράζουν όσο πιο απλά και κατανοητά μπορούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για να προειδοποιήσουν ότι ένα «Parexit» – μια ενδεχόμενη έξοδος των ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε από τους εκπροσώπους 195 κρατών τον Δεκέμβριο του 2015- θα είχε τραγικές επιπτώσεις στο κλίμα και στην εικόνα της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους επιστήμονες βρίσκεται και ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, Στίβεν Χόκινγκ καθώς και ο βραβευμένος με Νομπέλ, Στίβεν Τσου, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Ολοι μαζί, οι 375, αποτελούν την κοινότητα των «Υπεύθυνων Επιστημόνων».

Ισως αισθάνθηκαν ότι καθώς πλησιάζει η ημέρα (8 Νοεμβρίου) των εκλογών στις ΗΠΑ –και κανείς δεν ξέρει τι θα δείξει η κάλπη την επόμενη ημέρα – πρέπει να κάνουν μία τελευταία προσπάθεια προκειμένου να επαναφέρουν το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής, να ασκήσουν πίεση στα επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων και να υπενθυμίσουν στους αμερικανούς πολίτες τι έχει πραγματική σημασία για το μέλλον. Αλλά -δυστυχώς- έπρεπε να αρχίσουν από τα βασικά. Σαν να μιλάνε στον ίδιο τον Τραμπ, έπρεπε να εξηγήσουν ότι όχι, η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία φάρσα, ούτε μία συνωμοσία που έχει δημιουργήσει η Κίνα! «Η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου αλλάζει το κλίμα της Γης». 

«Κατά την προεκλογική καμπάνια, ακούστηκαν ισχυρισμοί ότι η Γη δεν θερμαίνεται, ή ότι η αύξηση της θερμότητας προκαλείται από φυσικά αίτια, εκτός ελέγχου. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς ασύμβατοι με την πραγματικότητα», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή είναι αισθητή σε όλα, «στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, στην επιφάνεια της στεριάς, στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας. Φαίνεται στην άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, στην αλλοίωση του «ρυθμού» των βροχοπτώσεων, στην υποχώρηση των αρκτικών πάγων. Είναι παρούσα εδώ και τώρα, στη χώρα μας, στις πολιτείες μας, στις κοινότητές μας», προσθέτουν.

Αφού υπενθυμίζουν τα αυτονόητα πλέον, οι επιστήμονες καταλήγουν σε μία προειδοποίηση. «Είναι πολύ ανησυχητικό το ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει στηρίξει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού. Το “Parexit” θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο: ότι οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται για τα παγκόσμια προβλήματα της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο», τονίζουν. Σαφώς αυτό το μήνυμα έχει δέκτη τον Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει -ανάμεσα στις άλλες υποσχέσεις του- ότι αν εκλεγεί θα αποδεσμεύσει τη χώρα του από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει όταν επικύρωσε τη συμφωνία.

«Οι συνέπειες θα ήταν τραγικές και μακροχρόνιες τόσο για το κλίμα του πλανήτη μας όσο και για την παγκόσμια αξιοπιστία των ΗΠΑ», τονίζουν οι επιστήμονες. Ε ναι, ξέρουν ότι αν δεν μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολιτικούς για το περιβάλλον ίσως τους καταφέρουν θέτοντας το γνωστό ζήτημα της «αξιοπιστίας των ΗΠΑ».

Υ.Γ. Η Συμφωνία του Παρισιού στην οποία κατέληξαν ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι 195 κρατών στη γαλλική πρωτεύουσα προβλέπει τη δέσμευση των συμμετεχόντων κυβερνήσεων να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδα χαμηλότερα από 2 βαθμούς Κελσίου. Για να εφαρμοστεί, η συμφωνία έπρεπε να επικυρωθεί από 55 κράτη που συνολικά ευθύνονται για το 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι δύο χώρες που εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ρύπων, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ήδη κάνει το μεγάλο βήμα.