Είναι τόσο διαλυτική η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του αμφιλεγόμενου Στέφανου Κασσελάκη και με τις αυτοδιοικητικές κάλπες και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν κατάρρευση και πολλά ιστορικά στελέχη είτε να αποχωρούν (ο Γιώργος Σταθάκης το έκανε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το προανήγγειλε) ή να απειλούνται με διαγραφή, που ο Γιάννης Δραγασάκης, ένας από τους παλαιότερους στην Κουμουνδούρου και άλλοτε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα, ζήτησε το εξής δραματικό: να κηρυχθεί το κόμμα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»!
Με επιστολή που απευθύνθηκε στον νέο αρχηγό, στη γραμματέα της ΚΕ Ράνια Σβίγγου και στον αναπληρωτή της Γιώργο Βασιλειάδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Στέφανο Τζουμάκα (ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι προς διαγραφή!), ο κ. Δραγασάκης κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων ώστε να σωθεί το κόμμα που καταρρέει.
Η πρόταση του κ. Δραγασάκη κοινοποιήθηκε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα και στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου όπου θα κριθούν μεταξύ άλλων οι διαγραφές που έχει απαιτήσει ο κ. Κασσελάκης.
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ζήτησε να κηρυχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», να αποσυρθούν οι προτάσεις για διαγραφή των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και κ. Τζουμάκα, αλλά και να σταματήσουν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές και ο κόσμος να ενημερώνεται με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις, επισημαίνοντας ότι «τα κομματικά όργανα αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής».
Με την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κρέμεται από μια κλωστή και την «Ομπρέλα» του κ. Τσακαλώτου να έχει ήδη ανοίξει την πόρτα της εξόδου, τα έξι σημεία της πρότασης του κ. Δραγασάκη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Επίσης όμως θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως μια απόπειρα να τεθεί ο κ. Κασσελάκης υπό μιας μορφής επιτροπεία, καθώς πρότεινε να συγκροτηθεί γύρω από τον πρόεδρο ένα «ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης -αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος»…
Οι έξι προτάσεις Δραγασάκη
1. Το κόμμα κηρύσσεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Τα εκλεγμένα όργανά του αποτελούν το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικής. Σταματούν οι ανεπίσημες διαρροές από όλες τις πλευρές. Τα μέλη του κόμματος και ευρύτερα η κοινωνία, ενημερώνονται υπεύθυνα με επίσημες γραπτές ανακοινώσεις. Παράλληλα συγκροτείται από τον πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης -αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος- που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των όποιων μέτρων συμφωνηθούν.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προέδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές -και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν- ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν. Αυτό δεν αποκλείει την τροποποίησή τους στο μέλλον, στο μεταξύ όμως το αποτέλεσμα των διαδικασιών δεν μπορεί να αμφισβητείται.
3. Ο προέδρος λειτουργεί ως πρόεδρος όλου του κόμματος, υπόκειται στον έλεγχο της ΚΕ όπως προβλέπει το καταστατικό, οι θέσεις του κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμένων θέσεων του κόμματος ή σε νέες θέσεις που διαμορφώνονται δημοκρατικά, συλλογικά. Στο κόμμα δεν υπάρχουν «προεδρικοί» και «αντιπροεδρικοί» ούτε «υπονομευτές» και «Ηρακλείς» του προέδρου. Υπάρχουν λειτουργίες, διαδικασίες και ρόλοι που ορίζονται από το καταστατικό και είναι σεβαστοί από όλους και όλες.
4. Ο πρόεδρος εγγυάται την εύρυθμη, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος με βάση το ισχύον καταστατικό καθώς και την αξιοπρέπεια όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
5. Οι διαγραφές που έχουν ανακοινωθεί αποσύρονται και τα όποια θέματα τίθενται και συζητούνται εντός των οργάνων με πολιτικούς όρους.
6. Ο πρόεδρος του κόμματος εκπροσωπείται θεσμικά από πρόσωπα που ίδιος ορίζει και για συγκεκριμένο σκοπό. Ουδείς εκπροσωπεί τον πρόεδρο ή ενεργεί στο όνομά του ερήμην του. Ο «προεδρισμός» και ο «αρχηγισμός» δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη του παρέμβαση, πριν δύο εβδομάδες, ο κ. Δραγασάκης προειδοποιούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κλίματος και δημόσιας εικόνας» εκτιμώντας πως το κόμμα «μπορεί να υπερβεί και τη σημερινή κρίση του, προχωρώντας στις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς που οι συνθήκες της εποχής μας απαιτούν, αν μείνει πιστό στις αρχές του, σταματήσει η στοχοποίηση εσωτερικών εχθρών και αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη γνώση και πείρα του».