Οταν ο Εμανουέλ Μακρόν έβλεπε το φως αυτού του κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ήδη 31 ετών επιχειρηματίας και είχε μόλις παντρευτεί τη θρυλική Ιβάνα. Οταν η Μελάνια Τραμπ γεννιόταν, η Μπριζίτ Μακρόν ήταν ήδη μια 17χρονη Γαλλίδα που σύντομα θα παντρευόταν έναν τραπεζίτη και θα έκανε τρία παιδιά – προτού γνωρίσει τον μετέπειτα πρόεδρο της Γαλλίας.
Είναι παράξενα τα ζευγάρια που βάδισαν τη Δευτέρα στο γρασίδι του Λευκού Οίκου. Οπως όμως παράξενη ήταν πάντα η σχέση των ΗΠΑ με τη Γαλλία. Υπάρχουν προαιώνιοι δεσμοί που χρονολογούνται από την αυγή του αμερικανικού έθνους τον 18ο αιώνα. Υπάρχουν όμως και δεκαετίες επιφύλαξης –αρκεί να θυμηθεί κανείς τη στάση του Σαρλ ντε Γκολ απέναντι στο ΝΑΤΟ, ή το «όχι» του Ζακ Σιράκ στην επέμβαση στο Ιράκ, αλλά και τις πρώτες αντιδράσεις του Μακρόν στις αντιρρήσεις του Τραμπ στη Συμφωνία για το Κλίμα.
Αυτή όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να επιλυθούν κάποιες παρεξηγήσεις. Στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στις ΗΠΑ είναι συνολικά οι σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Ο 40χρονος γάλλος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον 71χρονο αμερικανό ομόλογό του τη Δευτέρα.
Στην ατζέντα των συζητήσεών τους περιλαμβάνονται η διεθνής συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κατάσταση στην Συρία (10 ημέρες μετά τους βομβαρδισμούς κατά υποδομών του Ασαντ από αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις), αλλά και εμπορικά ζητήματα με κορυφαίο -και ακανθώδες- το θέμα της επιβολής δασμών.
Ηδη οι Τραμπ και Μακρόν είχαν μια πρώτη ανεπίσημη επαφή, μετά την άφιξη του γαλλικού προεδρικού ζεύγους το απόγευμα της Δευτέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Οι δύο πρόεδροι φύτεψαν μαζί στον κήπο του Λευκού Οίκου μια μικρή βελανιδιά από το δάσος του Μπελό στη Γαλλία όπου το 1918 είχε διεξαχθεί μάχη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει στο πλευρό της Αντάντ. Οχι και τόσο εύκολο έργο η δενδροφύτευση με κοστούμι και μάλλον οι δύο δεν είχαν ξαναφυτέψει ποτέ τίποτα, παρατηρεί το Quartz, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις οι συμβολισμοί είναι πάνω από τις ανέσεις.
Ακολούθως, τα προεδρικά ζευγάρια επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και μετέβησαν στο όρος Βέρνον όπου επισκέφτηκαν την κατοικία του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Και εδώ υπάρχει ένας συμβολισμός καθώς κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1775 – 1783) η Γαλλία είχε σταθεί στο πλευρό των -υπό τον Τζορτζ Ουάσιγκτον- επαναστημένων αμερικανών αποίκων στον αγώνα τους απέναντι στην τότε Βρετανική Αυτοκρατορία.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στις ΗΠΑ από την ημέρα που ο Τραμπ ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017. Στο μεσοδιάστημα υπήρξαν επισκέψεις (μεταξύ αυτών και του Αλέξη Τσίπρα ή του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ που όμως είχε συναντήσει τον Τραμπ στο θέρετρό του στη Φλόριντα) αλλά δεν είχαν τον χαρακτηρισμό «state visit» που υπαγορεύει ένα αναβαθμισμένο διπλωματικό πρωτόκολλο: κανονιοβολισμούς, επίσημο δείπνο, μπάντα και ομιλία του καλεσμένου στο Κογκρέσο – ο πρόεδρος Μακρόν θα μιλήσει την Τετάρτη σε κοινή συνεδρίαση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σήμερα Τρίτη θα τεθούν τα ουσιαστικότερα ζητήματα κατά τη διμερή συνάντηση. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των μελών των δύο κυβερνήσεων, πριν από το επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Ο εμπορικός πόλεμος στο τραπέζι
Μέσα στην εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί, την Παρασκευή, και με την Ανγκελα Μέρκελ με κοινό θέμα στην ατζέντα την επιβολή δασμών στον χάλυβα που αποφάσισε ο Τραμπ και από την οποία έχει εξαιρέσει προσωρινά την ΕΕ.
Γάλλοι και αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες ειδικών αποτελεσμάτων από τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο προέδρων.
Η Ευρώπη αντιτίθεται σφοδρά στην επιβολή τους, παραμένει όμως ανοιχτό το θέμα, αν αναλογιστούμε κιόλας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάποιο τρόπο να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο.
Συρία και Ιράν
Τα ζητήματα ασφάλειας κοινού ενδιαφέροντος θα έχουν και αυτά κεντρική θέση στις συνομιλίες.
Μεταξύ αυτών είναι η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι συμμερίζονται μερικές από τις ανησυχίες του Τραμπ για την συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2015, με ουσιαστικό τον ρόλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η Γαλλία επιμένει πάντως ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο Μακρόν, σημειώνει το Politico, έχει αναζητήσει κοινό έδαφος με τον Τραμπ μέσω δηλώσεών του ότι η παρούσα συμφωνία έχει κενά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα ενδιαφερόταν για την λήψη σοβαρών μέτρων κατά του βαλλιστικού πυραυλικού προγράμματος του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Τραμπ επιδιώκει την λήψη πιο δραστικών μέτρων από αυτά που προτείνουν οι Γάλλοι, με το Παρίσι να ανησυχεί ότι η εφαρμογή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην συνολική κατάργηση της συμφωνίας.
Η Συρία είναι και αυτή σημείο κοινού ενδιαφέροντος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μακρόν, σε τηλεοπτική συνέντευξη μετά το πυραυλικό χτύπημα ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, επισήμανε ότι αυτός ήταν που έπεισε τον Τραμπ να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Αναμένεται ακόμη να προειδοποιήσει το Κογκρέσο, κατά την ομιλία του σε αυτό, ότι το Ιράν θα επωφεληθεί από ενδεχόμενη εγκατάλειψη της Συρίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Αναλυτές παρατηρούν πως είναι ένα κάπως παράδοξο πολιτικό δίδυμο αυτό των Τραμπ και Μακρόν, το οποίο έχει πάντως μια δική του χημεία, παρά τις αποκλίνουσες θέσεις στην πολιτική φιλοσοφία και στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Οι δύο πρόεδροι μιλούν συχνά στο τηλέφωνο, ενώ συντόνισαν από κοινού τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων στην Συρία.
Ο Μακρόν αρχικά είχε σταθεί επικριτικός κατά του Τραμπ ιδίως μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το περασμένο καλοκαίρι. Ο νεαρός γάλλος πολιτικός μάλιστα είχε σπεύσει να προσκαλέσει στη Γαλλία τους Αμερικανούς που δεν άντεχαν την πρωτοβουλία του προέδρου τους.
Το επόμενο διάστημα ωστόσο απέφυγε να ασκήσει δημόσια κριτική κατά του αμερικανού ομολόγου του και συστηματικά τον αποκαλεί «φίλο της Γαλλίας».
Ο Τραμπ ήταν εξάλλου ένας από τους πρώτους ηγέτες που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μακρόν καλωσόρισε πέρυσι στο Παρίσι. Τον κάλεσε μάλιστα να παρακολουθήσουν μαζί την στρατιωτική παρέλαση για την Πτώση της Βαστίλης πέρυσι στις 14 Ιουλίου, μια παρέλαση που έβαλε την ιδέα στον Τραμπ να πραγματοποιήσει και αυτός μια δική του…