Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής πέρασε την Πέμπτη από τη Βουλή η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται στη περίθαλψη ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία και στις δομές υγείας.
Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών.
Κατά της τροπολογίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
- Διαξιφισμοί στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Πελώνη: Θα πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο
- Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): «Εκβιασμός» η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα, αναιρεί το δικαίωμα στην εργασία
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.
Ταυτόχρονα ο κ. Κοντοζαμάνης, διευκρίνισε ότι στην τροπολογία που ψηφίστηκε συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Επίσης οι τρίμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συναφθούν για κάλυψη κενών, δύναται να παραταθούν για άλλους τρεις μήνες, ενώ με προσθήκη παρέχεται εξουσιοδότηση, όχι μόνο για την εξειδίκευση των μέτρων αυτών, αλλά και την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα της δημόσιας υγείας, της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και της σοβαρότητας της νόσου.
Υπέρ της επέκτασης είχε ταχθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να γίνει επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας, απάντησε καταφατικά και εξήγησε: «Ποιο είναι το πρωταρχικό αγαθό που πρέπει να προστατέψουμε, η υγεία, αλλά για να υπάρχει ζωή και υγεία, πρέπει να δουλέψει και η οικονομία, αλλιώς με τι χρήματα θα στηριχθεί η υγεία;». Οι δάσκαλοι, τα παιδιά, οι φοιτητές, οι φαντάροι, οι ναύτες είναι μερικές ομάδες ακόμα, ανέφερε ο κ. Πικραμμένος, στους οποίους θα μπορούσε να επεκταθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κοντοζαμάνης είπε μεταξύ άλλων ότι «η ρύθμιση που φέρνουμε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατική, γιατί υπηρετεί την δημόσια υγεία, χωρίς όμως να επεμβαίνουν στην ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων».
Οι διατάξεις της, είναι κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς, «ούτε απαγορεύουν, αλλά ούτε επιβάλλουν κάτι στους πολλούς – αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μην βλάπτουν την συντριπτική πλειονότητα». Δεν πρόκειται είπε για «γενικό και καθολικό υποχρεωτικά εμβολιασμό όλων των εργαζομένων, αλλά αφορά σε εκείνες τις κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».