Υψηλές προσδοκίες για λύση εκφράζουν Τσίπρας και Ζάεφ, στα Σκόπια ωστόσο (άποψη της πόλης στη φωτογραφία) ξύπνησαν οι εθνικιστικές φωνές - Κάλεσμα σε συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη | New York Times / Danielle Villasana
Επικαιρότητα

«Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Τσίπρας – «Μας λένε Μακεδονία» φωνάζουν στα Σκόπια

Ναι μεν η κυβέρνηση Ζάεφ δείχνει έτοιμη να ξεπεράσει τον σκόπελο της ονομασίας, στη γειτονική χώρα όμως οι δρόμοι γέμισαν με αφίσες για την προάσπιση του συνταγματικού ονόματος. Τι αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός. Πώς απαντά η Ντόρα Μπακογιάννη
Protagon Team

«Παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, βλέπει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που στα Σκόπια «ξύπνησαν» οι εθνικιστικές φωνές που διατρανώνουν ότι «το όνομά μας είναι Μακεδονία».

Σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός μιλά για «οικονομική και γεωπολιτική πρόκληση» και εκτιμά ότι «έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις».

Από τη δήλωσή του δεν λείπει η κριτική για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα, υπό το φως των τελευταίων διεργασιών για την επίλυση του ονοματολογικού:

«Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008», υπογραμμίζει και εκφράζει την ελπίδα να «κατανοήσουν σύντομα ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».

Μπακογιάννη: Ο Καμμένος στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας

«Προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση είναι η ενιαία κυβερνητική θέση», τόνισε από την πλευρά της η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ακούσαμε τον κ. Κοτζιά να τοποθετείται, ακούσαμε τον κ. Καμμένο να είναι στη φάση της μεγάλης κωλοτούμπας. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να υπάρξει μια ενιαία κυβερνητική θέση… Πρέπει να σοβαρευτούν οι άνθρωποι», γιατί «δεν κάνεις πολιτική εν κρυπτώ. Κάνεις πολιτική με διαφάνεια», ανέφερε σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείσα αν η Νέα Δημοκρατία θα θέσει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που δεν υπάρξει ενιαία κυβερνητική θέση, η κυρία Μπακογιάννη είπε πως «απ΄ ό,τι καταλαβαίνω δεν θα τεθεί το θέμα καθότι ο κ. Καμμένος, με την ταχύτητα που αλλάζει γνώμη θα ξαναλλάξει γνώμη και θα προσέλθει στην προσπάθειά του να κρατήσει την καρέκλα του».

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού

«Το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επιτέλους, βγαίνουμε από τα μνημόνια, αλλά και γιατί ανοίγει ταυτόχρονα ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική. Η Ελλάδα, τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να εμπεδώσει μια νέα δυναμική φυσιογνωμία. Αυτή μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, που επενδύει στην ανάπτυξη, την ειρήνη και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Μιας χώρας που προοδεύει και λύνει προβλήματα.

Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση αλλά και την ικανότητα να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προσώρας, κρατά μια αμήχανη και ανεύθυνη στάση. Δεν αναγνωρίζει τις ιστορικές της ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος, ταυτόχρονα όμως ούτε και τη θετική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου το 2008.

Ελπίζω, σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.»

Την ίδια ώρα οι δρόμοι στα Σκόπια έχουν γεμίσει αφίσες με το όνομα «Μακεδονία» (βλ. φωτογραφία κάτω). Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στην εθνικιστική οργάνωση «”Μακεδονική” Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (MHRMI), η οποία καλεί σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Και στην Ελλάδα ωστόσο, ξύπνησαν μνήμες των συλλαλητηρίων του 1992 με διάφορες ενώσεις να μαζεύουν υπογραφές, διεκδικώντας ακόμα και δημοψήφισμα για το όνομα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στη λύση που θα έρθει προς έγκριση στη Βουλή (όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος), τονίζοντας ότι θ α πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το θέμα.

Διάφοροι σύλλογοι τέλος οργανώνουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στις 21 Ιανουαρίου με σημείο συνάντησης τον Λευκό Πύργο (ήδη έχει δημιουργηθεί και η σχετική ειδοποίηση για την εκδήλωση στο Facebook https://www.facebook.com/events/542491189440936/ ).