| ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

«Παράθυρο» αλλαγής του νόμου για «επανειλημμένες πλημμεληματικές πράξεις»

Για σκέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Πώς σχολίασε τη δήλωση Γεωργιάδη σχετικά με το θέμα της προανακριτικής για τα Τέμπη
Protagon Team

Στο ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου για όσους τελούν επανειλημμένως πλημμεληματικές πράξεις αναφέρθηκε σε δηλώσεις του το πρωί, στο Μega, o υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Με αφορμή, συγκεκριμένα, τις συγκρούσεις ομάδων αντιεξουσιαστών και ακροδεξιών προ ημερών στο Μοναστηράκι και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι, ο υπουργός Επικρατείας διερωτήθηκε μήπως, όταν υπάρχει επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πλημμεληματικών πράξεων, «πρέπει κάπως να βαρύνουμε» το ισχύον ποινικό πλαίσιο που προφανώς δεν επαρκεί» για περιπτώσεις τέλεσης εκ νέου, αξιόποινων πράξεων από το ίδιο άτομο.

«Για πλημμεληματικές πράξεις προσωρινή κράτηση δεν χωρεί, πρέπει να τους αποδίδονται κακουργηματικές πράξεις, να οδηγηθούν στον ανακριτή και εκείνος αποφασίσει», εξήγησε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας.

«Εάν με ρωτάτε για τις πλημμεληματικές πράξεις θα σας πως θεωρητικά αυτό που κάνουμε είναι να τους στέλνουμε στο αυτόφωρο. Όταν έχω επανειλημμένη τέλεση κάποιων πράξεων, μήπως πρέπει κάπως να βαρύνουμε το νομικό πλαίσιο, γιατί το τωρινό δεν επαρκεί;».

«Ξέρω ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέφτεται πάνω σε αυτό, να προτείνει νομοθεσία. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επανειλημμένες τελέσεις αξιόποινων πράξεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι πλημμεληματικές πράξεις που επαναλαμβάνονται και έτσι όπως είναι το νομικό πλαίσιο δεν οδηγούνται στη φυλακή. Ξέρω ότι στη σκέψη του υπουργού Δικαιοσύνης –το συζητήσαμε αυτό– είναι κάτι που τον απασχολεί», αποκάλυψε ο κ. Βορίδης και αναφερόμενος στην ισχύουσα πραγματικότητα, με τη χορήγηση αναβολών, τις εξαγοράσιμες ποινές κ.ο.κ., συμπέρανε εν κατακλείδι πως «δεν έχει πραγματική ποινική συνέπεια».

Προανακριτική για Τέμπη

Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε εξάλλου να σχολιάσει και τη δήλωση του Αδωνι Γεωργιάδη  ότι «κανείς Ελληνας δεν ενδιαφέρεται για την προανακριτική για τα Τέμπη»

Αυτό –είπε αρχικά– είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Αριστερά «που ασχολείται με τον μικρόκοσμο της και όχι με τα πραγματικά προβλήματα» των Ελλήνων.

«Προφανώς η υπόθεση είναι προς διερεύνηση. Αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει το κοινοβούλιο. Αυτό που λέμε είναι πως μία πολιτική επιχειρηματολογία αναπτύχθηκε προεκλογικά και κρίθηκε από τις εκλογές. Δεν λέω πως δεν πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε μία προτεραιότητα, πως η ακρίβεια απασχολεί πιο πολύ. Εφόσον το κρίνει το κοινοβούλιο θα υπάρξει και διερεύνηση σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Αυτό που έχουμε πει είναι πως θα ακολουθηθεί η δέουσα δικαστική διερεύνηση, η οποία ακολουθείται», ανέφερε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει αναφορικά με τη διεύρυνση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

«Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε προκαταρκτική, άρα δεν μιλάμε για πολιτικές ευθύνες αλλά ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ας κατατεθεί η πρόταση και βλέπουμε. Η ΝΔ δεν έχει δεχτεί τη ποινική ευθύνη πολιτικού προσώπου. Το εάν ένα πολιτικό πρόσωπο υπέγραψε να πει ο σταθμάρχης εκεί είναι υπό διερεύνηση. Αυτά όλα όμως τα “αν’’ να μην τα παίρνουμε ως “ναι’’. Η δήλωση του Καραμανλή μπορεί να κριθεί πολιτικά αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Χθες κατετέθη η αίτηση από το ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ο κ. Γεωργιάδης, εάν καταλαβαίνω το νόημα, έχει να κάνει με αυτά που σας είπα. Δεν μπορώ να πω εγώ εάν θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Γεωργιάδης».