Η διάσωση της προβατίνας ήταν επεισοδιακή, με τον βρετανό τουρίστα να την μεταφέρει στους ώμους του | Jilly Oxlade-Arnott/Facebook
Επικαιρότητα

Παραθεριστής σώζει αρνάκι από απόκρημνα βράχια ακτής

Οντας σε διακοπές στο Ντέβον της Βρετανίας, ένα ζευγάρι εντόπισε το παγιδευμένο ζώο και ο σύζυγος ξεκίνησε μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης, μεταφέροντας το μακριά από τον γκρεμό
Protagon Team

Οταν ο Κρις Οξλέιντ-Αρνό έφευγε για ολιγοήμερες διακοπές με τη σύζυγό του, Τζίλι, περίμενε μερικές χαλαρές βόλτες κατά μήκος των βράχων του Ντέβον στην Αγγλία. Αυτό που σίγουρα δεν φανταζόταν, ήταν ότι θα σκαρφάλωνε εκείνα τα δύσβατα βράχια — και μάλιστα για χάρη ενός προβάτου.

Ωστόσο, το πρωί της Δευτέρας, όταν ο 51χρονος συνάντησε μια ταλαιπωρημένη προβατίνα σε κάποιους οδοντωτούς βράχους, ήξερε ότι έπρεπε να τη βοηθήσει. Η μέρα του ζευγαριού εξελίχθηκε σε μια δραματική διάσωση, καθώς ο Κρις ανέβασε το ζώο, βάρους περίπου 35 κιλών, βρεγμένο, στους ώμους του πάνω από τον γκρεμό.

Η Τζίλι παρατήρησε το αρνάκι στις φωτογραφίες των απόκρημνων βράχων που τράβηξε (Jilly Oxlade-Arnott/Facebook)

Η 55χρονη Τζίλι, τραβούσε φωτογραφίες της ακτής του Γούλακομπ, όταν παρατήρησε το πρόβατο στις φωτογραφίες της. Με την παλίρροια να ανεβαίνει γρήγορα, το ζευγάρι αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να αφήσουν το ζώο να πεθάνει – έτσι ο Οξλέιντ-Αρνό ξεκίνησε μια 45λεπτη αποστολή διάσωσής.

Οι διασώστες του, πιστεύουν ότι το «φανερά εξουθενωμένο» αρνάκι είχε περιπλανηθεί στους απόκρημνους βράχους αναζητώντας τροφή, προτού το τρομάξει η θαλασσοταραχή και ακινητοποιηθεί. Ο Κρις, ο οποίος διευθύνει μια γκαλερί τέχνης με τη σύζυγό του, είναι έμπειρος στην αναρρίχηση, και έχει εργαστεί και σε φάρμες. Πίστεψε ότι είχε πολλές πιθανότητες να βοηθήσει το γλυκύτατο πλάσμα να βγει από τη δύσκολη θέση.

Ο βρετανός τουρίστας μετέφερε την προβατίνα στους ώμους του σε όλη τη διάρκεια της διάσωσης (Jilly Oxlade-Arnott/Facebook)

«Στο τέλος της ημέρας, όταν το προβατάκι σε κοιτά έτσι, σα να λέει “σε παρακαλώ σώσε με”, δεν έχεις επιλογή», είπε στον ρεπόρτερ των Times του Λονδίνου. Η προβατίνα αρχικά ήταν επιφυλακτική με τον Κρις,  αλλά στη συνέχεια μπήκε σε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «ασφαλή λειτουργία», και του επέτρεψε να την σηκώσει με ελάχιστη φασαρία.

Τα βήματά του ήταν επισφαλή, και ο άνεμος και το βάρος έκαναν την αναρρίχηση πολύ επικίνδυνη. «Χρειάστηκε να διασχίσω αρκετά κενά ανάμεσα σε δύο απότομους βράχους που προεξέχουν. Αν έχανα τα πατήματά μου, η περιπέτεια θα είχε τελειώσει άσχημα», είπε.

Μετά τη διάσωση, η οποία τελείωσε με τον ίδιο να σκαρφαλώνει σε έναν τελευταίο απότομο γκρεμό, τοποθέτησε το πρόβατο στο έδαφος, υπό τους ήχους χειροκροτημάτων από τους παριστάμενους, που παρακολουθούσαν τη διάσωση με κομμένη την ανάσα. Το αρνάκι έμεινε ακίνητο για λίγα λεπτά, πριν σηκωθεί με τη βοήθεια του ζευγαριού και φάει λίγο γρασίδι.