Οι 27 χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα, τρίμηνη αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Οι 27 συμφώνησαν να δεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια ευέλικτη αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου 2020″, έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.
Διευκρίνισε ότι η απόφαση θα επισημοποιηθεί γραπτώς.
Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Για να το πετύχει αυτό ο βρετανός πρωθυπουργός, χρειάζεται τη στήριξη των δύο τρίτων των 650 βουλευτών.
Η Γαλλία, η χώρα που εμφανιζόταν πιο επιφυλακτική στην παροχή νέας, της τρίτης, μακράς παράτασης στη Βρετανία, συμφώνησε τελικά, θέτοντας όμως όρους.
Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει εγκαίρως τη συμφωνία διαζυγίου, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP.
Εξάλλου το κείμενο συνοδεύεται από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.
Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.
Οι 27 αποφάσισαν να μην αναμένουν την απόφαση των βρετανών βουλευτών, οι οποίοι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αποφασίσουν για τη διεξαγωγή ή μη πρόωρων εκλογών, κάτι που επιθυμεί ο Τζόνσον.
«Η ΕΕ δεν θέλει να αντιδρά, αλλά να διατηρήσει την πίεση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης», επισήμανε διπλωματική πηγή.
Οι 27 χώρες έχουν συμφωνήσει να αποφασίσουν για τη νέα αναβολή του Brexit με γραπτή διαδικασία μεταξύ των ηγετών των χωρών, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.