Για το υπουργείο Παιδείας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: η «ύλη» καλύπτεται επαρκώς με την τηλεκπαίδευση. Μολονότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα –π.χ. με παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν τα βοηθά το οικογενειακό περιβάλλον και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να αφομοιώσουν από το τάμπλετ σχολικά προγράμματα που έχουν συνταχθεί για διά ζώσης διδασκαλία– η πολύμηνη απουσία των μαθητών από τις σχολικές μονάδες λόγω Covid-19 δεν συνιστά λόγο ακύρωσης της σχολικής χρονιάς. Συζητείται μεν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία), αλλά όχι στη δική μας και το ενδεχόμενο αυτό το απέριψε κάθετα το πρωί της Τρίτης η γενική γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα.
Μιλώντας στην ΕΡΑ η κυρία Γκίκα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καν τέτοιο σενάριο, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά έχουν πάει στα σχολεία μόλις τρεις μήνες –σε άλλες ακόμα λιγότερο.
«Δεν είναι ότι η τηλεκπαίδευση δεν έχει επιτελέσει τον σκοπό της. Η τηλεκπαίδευση έχει επιτελέσει (τον σκοπό της). Και δεν το λέει η Γκίκα ή το υπουργείο, είναι κάτι που όλη η Ευρώπη το έχει αναγνωρίσει, η Κομισιόν έδωσε τα εύσημα στον Πρωθυπουργό, το Economist έγραψε για την Ελλάδα και για το ψηφιακό άλμα της εκπαίδευσης που δεν έχει γίνει σε άλλη χώρα, οπότε δεν είναι κάτι που μπορεί να διαφωνήσει μαζί μας. Η τηλεκπαίδευση προχωράει κανονικά, η ύλη προχωράει κανονικά» επέμεινε η κυρία Γκίκα, η οποία ωστόσο παραδέχτηκε ότι «δεν προχωράει η κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δεν προχωράει, αυτό που λέμε, η ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη όπως θα έπρεπε. Και οπωσδήποτε, επειδή μητέρα της μάθησης είναι η επανάληψη, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά διά ζώσης να κάνουν την επανάληψη η οποία θα δώσει την τελική εμπέδωση του οτιδήποτε μαθαίνουν».
Αρα, σενάριο ματαίωσης της σχολικής χρονιάς δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως πρόβλημα με την παρατεταμένη τηλεκπαίδευση. Και αυτό θα επιχειρηθεί να λυθεί κατά τα φαινόμενα με μια μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς, κατά δύο εβδομάδες, δηλαδή δέκα ημέρες «παραπάνω» σχολείου. Αυτό περιέγραψε από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.
Μιλώντας στο Mega, η κυρία Μακρή είπε ότι «είναι ένα θέμα που το έχουμε συζητήσει, χωρίς να το έχουμε αποφασίσει. Όχι για την κάλυψη της ύλης, που έχει καλυφθεί μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά επειδή θεωρούμε ότι η διά ζώσης εκπαίδευσης παίζει σημαντικό ρόλο. Το υπουργείο έχει ανά πάσα στιγμή γνώση της ύλης που διδάσκεται. Κρίνεται σκόπιμο –αν αποφασιστεί η παράταση– επειδή η επαφή με το σχολικό περιβάλλον κρίνεται απαραίτητη για τα παιδιά. Όταν έχουμε τα πλήρη δεδομένα, θα αποφασίσουμε το καλύτερο για τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα… Εάν παραταθεί το σχολικό έτος, κάνω μια εκτίμηση ότι αυτό θα είναι για δύο εβδομάδες. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ο Ιούλιος, όπως έχει δηλώσει και η υπουργός», υπογράμμισε.
Σχετικά με το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις, αλλά και τις Πανελλαδικές, η κυρία Μακρή τόνισε: «Για τις προαγωγικές, όταν το υπουργείο αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τι πρέπει να κάνει, θα πληροφορηθούν έγκαιρα και οι γονείς, και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για τις πανελλαδικές, ο στόχος είναι να γίνουν στην ώρα τους. Ηδη έχει μειωθεί κατά 30% η ύλη από τον Ιανουάριο και το γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης. Για τα παιδιά που είναι σε σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις, θα εξεταστεί το σχετικό αίτημα για τα παιδιά της Λάρισας».
Αναφερόμενη στο πότε και πώς θα γίνει το άνοιγμα το σχολείων, η κυρία Μακρή δεν μας έκανε σοφότερους: «Η επιθυμία μας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν διά ζώσης. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά τις αποφάσεις των ειδικών. Οι εισηγήσεις των ειδικών επέβαλαν αυτή την απόφαση, και δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».
Προς το παρόν έχει αποφασιστεί η αναστολή της διά ζώσης διδασκαλίας ως τουλάχιστον τις 29 Μαρτίου. Αλλά με δεδομένο ότι από την κυβέρνηση εκπέμπεται μήνυμα ότι θα έχει προτεραιότητα το εμπόριο και όχι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία τους, οι περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου –για να ξανακλείσουν στις 23 του μήνα για τις «διακοπές» του Πάσχα…