Υστερα από μια εβδομάδα τρομακτικών αναταράξεων στο κραταιό τραπεζικό σύστημα της Ελβετίας, η λύση βρέθηκε: η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής οι αρχές της Ελβετίας, στο πλαίσιο μιας κολοσσιαίας προσπάθειας να διασωθεί η ιστορική τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα.
«Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων (!) προς την Credit Suisse και τη UBS. (σ.σ.: το ελβετικό φράγκο είναι σχεδόν ισοδύναμο με το ευρώ)
Την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ακολούθησαν δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της χώρας, σε μια ακόμη απόδειξη τού πόσο ανησυχητική ήταν η κατάσταση —με φόβους ακόμα και για χρεοκοπία ολόκληρης της ελβετικής οικονομίας, αν η «μόλυνση» στο τραπεζικό σύστημα δεν περιοριζόταν άμεσα.
Ο Αλέν Μπερσέ είπε ότι έπειτα από εντατικές διαπραγματεύσεις, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ελβετίας, η UBS , εξαγοράζει την Credit Suisse και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (…) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στη Βέρνη, παρουσία των προέδρων των δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, του Κολμ Κέλεχερ για την UBS και του Αξελ Λέχμαν για την Credit Suisse.
Η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε από την πλευρά της ότι η πτώχευση της Credit Suisse θα μπορούσε να προκαλέσει «ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες». «Για τον λόγο αυτόν, η Ελβετία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της πέραν των συνόρων της».
Η UBS εξαγοράζει την Credit Suisse έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων σε μετοχές, όπως αναφέρθηκε σε κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών, δηλαδή έναντι 0,76 λεπτών ανά μετοχή. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το βράδυ της Παρασκευής, η ίδια μετοχή είχε αξία 1,86 ελβετικό φράγκο, δηλαδή η τράπεζα (ξε)πουλήθηκε στο ένα τρίτο της αξίας της.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών κολοσσών, που συγκαταλέγονται στην ομάδα των 30 τραπεζικών ιδρυμάτων που θεωρούνται «υπερβολικά σημαντικά για να πτωχεύσουν», έπρεπε να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αρκέσει για να προλάβει τον γενικευμένο πανικό.
Πορεία προς την άβυσσο
Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε αναβρασμό από τη στιγμή που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα επιτόκιά τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Πολλές τράπεζες δεν είχαν προετοιμασθεί για την κίνηση αυτή έπειτα από πολλά χρόνια πρόσβασης σε φθηνό χρήμα.
Η πρόσφατη πτώχευση της Silicon Valley Bank και άλλων τοπικών αμερικανικών τραπεζών αύξησε την αγωνία των επενδυτών και τους ώθησε προς την πώληση τραπεζικών τίτλων που θεωρήθηκαν επισφαλείς.
Στην περίπτωση της Credit Suisse, παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσής της να θέσει σε εφαρμογή τριετές σχέδιο αναδιάρθρωσης, οι επενδυτές κατευθύνθηκαν προς την έξοδο, ενώ η τράπεζα είχε δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα σε λογικές τιμές.
Ενα πακέτο 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που χορήγησε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έπειτα από μία μαύρη μέρα στο χρηματιστήριο δεν έδωσε παρά μία σύντομη ανάπαυλα στην τράπεζα.
Οι ρυθμιστικές αρχές και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετώπισαν τεράστιες πιέσεις από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Ελβετίας για την εξυγίανση της κατάστασης πριν αυτή μολύνει ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τους Financial Times και την Blick, οι πελάτες της τράπεζας απέσυραν 10 δισ. ελβετικά φράγκα (!) μέσα σε μία ημέρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Η UBS θα έχει εγγύηση ύψους 9 δισ. φράγκων από την κυβέρνηση ως ασφάλιση για την περίπτωση που θα ανακαλυφθούν προβλήματα σε ειδικά χαρτοφυλάκια της Credit Suisse, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας.
Αντιδράσεις από Ουάσινγκτον και Λονδίνο
Σε μια πρώτη αντίδραση διεθνών παραγόντων για την ανακοίνωση της εξαγοράς, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed.
«Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.
Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».
«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.