Το αποτέλεσμα της ιστορικής ψηφοφορίας | House TV via REUTERS
Επικαιρότητα

Στο εδώλιο ξανά ο Τραμπ

Σύσσωμοι οι Δημοκρατικοί, αλλά και 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών υπερψήφισαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αίτημα παραπομπής του απερχόμενου προέδρου με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης κατά τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο
Protagon Team

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται για δεύτερη φορά για καθαίρεση, για διαφορετικό λόγο κάθε φορά, έγινε το βράδυ της Τετάρτης ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, με τις ψήφους των Δημοκρατικών και 10 Ρεπουμπλικανών βουλευτών, ενέκρινε την παραπομπή σε δίκη από τη Γερουσία με την κατηγορία της υποκίνησης στάσης.

Το αναμενόμενο -αλλά καθόλα ιστορικό- αποτέλεσμα: 232 ψήφοι υπέρ και 197 κατά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε εύρος διαφορά σε αίτημα παραπομπής προέδρου.

Αυτό σημαίνει ότι 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών (άλλοι τέσσερις απείχαν) πέρασαν στην αντίπερα όχθη για αυτήν την τόσο κρίσιμη ψηφοφορία — κάποιοι είχαν δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή τους, κάποιοι όμως όχι. Στην προηγούμενη ψηφοφορία για την καθαίρεση κανένας Ρεπουμπλικανός δεν υποστήριξε την παραπομπή.

Δεν ήταν μια εύκολη στάση για τους Ρεπουμπλικανούς, ακόμα και για αυτούς τους λίγους που τελικά ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του απερχόμενου προέδρου (ο οποίος εξελέγη το 2016 με το χρίσμα του κόμματος,

Οπως αποκάλυψε ο Τζέισον Κρόου, βουλευτής των Δημοκρατικών από το Κολοράντο, πέρα από κάποιους λίγους και «ηθικά χρεοκοπημένους» βουλευτές που ασπάζονται τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ, η πλειοψηφία του αντίπαλου κόμματος έχει παραλύσει από τον φόβο. «Μίλησα με πολλούς συναδέλφους μου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Κάποιοι έβαλαν τα κλάματα, λέγοντας ότι φοβούνται για τη ζωή τους αν ψηφίσουν την παραπομπή», είπε.

Εχει περάσει ακριβώς μία εβδομάδα από την εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Το γεγονός συγκλόνισε τις ΗΠΑ, αλλά ίσως πολύ περισσότερο τον κόσμο. Εντός και εκτός ΗΠΑ, εντός και εκτός πολιτικής, πολλοί ήταν εκείνοι που υπέδειξαν ως υποκινητή τον Τραμπ και τις εμπρηστικές του δηλώσεις. 

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί τώρα είναι πότε θα γίνει η δίκη από τη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν δείχνουν να βιάζονται, εξάλλου οι διαδικασίες θα κρατήσουν περισσότερο από τον χρόνο θητείας που απομένει στον Τραμπ – κάτι λιγότερο από μία εβδομάδα.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, δήλωσε ότι δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. Πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

H Πελόζι παρουσιάζει το κείμενο παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ (Reuters)

Η ηγεσία των Δημοκρατικών δηλώνει, από την πλευρά της, ότι σκοπεύει να αποστείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία εντός της εβδομάδας. Οι ημερομηνίες πολύ δύσκολα «βγαίνουν» για να δικαστεί από τη Γερουσία ο Τραμπ πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάινεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ την προσεχή Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου,

Στην περίπτωση όμως που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Το μήνυμα του Μπάιντεν

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τη Γερουσία να ασχοληθεί το προσεχές διάστημα με τις προτεραιότητες του προγράμματός του, παρά τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία αναμένεται να αρχίσει αφού τον διαδεχθεί, σε μία εβδομάδα.

«Ελπίζω ότι η Γερουσία θα βρει τρόπο να αντεπεξέλθει στις συνταγματικές της υποχρεώσεις όσον αφορά τη διαδικασία της παραπομπής, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται για άλλες επείγουσες υποθέσεις αυτής της χώρας», τόνισε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμανε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σε δίκη στη Γερουσία για δεύτερη φορά.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν: η κύρωση των διορισμών των μελών της κυβέρνησής του, η έγκριση νομοθεσίας για να τονωθεί η αμερικανική οικονομία, η εντατικοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό.

«Αυτή χώρα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με την απειλή ενός θανατηφόρου ιού» ενώ η οικονομία της συνεχίζει να ασθμαίνει, τόνισε ο βετεράνος πολιτικός που αναλαμβάνει την προεδρία την επόμενη Τετάρτη.