Ο Ελον Μασκ έχει κάνει εκατοντάδες αναρτήσεις εναντίον των μεταναστών | REUTERS/David Swanson
Επικαιρότητα

«Παράνομος» ο Μασκ στις ΗΠΑ το 1995: Εργαζόταν χωρίς «πράσινη κάρτα»

Το 1995, ο νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είχε γραφτεί στο Στάνφορντ, αλλά δεν φοίτησε ποτέ και αποχώρησε για να ασχοληθεί με μία εταιρεία που είχε ιδρύσει. Ομως, αυτό ήταν παράνομο, καθώς ως μη φοιτητής, δεν είχε ούτε άδεια παραμονής ούτε εργασίας
Protagon Team

Ο Ελον Μασκ παλιά μιλούσε υπέρ των μεταναστών, μια που ήταν και ο ίδιος στο παρελθόν. Αυτό βέβαια, πριν γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και φανατικός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε εκατομμύρια απελάσεις αν εκλεγεί ξανά.

Τώρα, ο Μασκ καταφέρεται συχνά εναντίον των μεταναστών που πλημμυρίζουν τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, περιοχή την οποία αποκαλεί «ζώνη των ζόμπι».

Οπως ανέφερε η Washington Post, ο ίδιος όταν ήταν φοιτητής, το 1995, είχε γραφτεί αρχικά στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να εξασφαλίσει τη φοιτητική βίζα που του εξασφάλιζε νόμιμη διαμονή στις ΗΠΑ.

Ομως, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, ανακοίνωσε στον διευθυντή της σχολής ότι δεν θα φοιτήσει  για να αφιερώσει τον χρόνο του στην εταιρεία λογισμικού Zip2, την οποία είχε ιδρύσει. Τέσσερα χρόνια αργότερα, την πούλησε έναντι 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ, τότε ήταν παράνομος γιατί η βίζα παραμονής του στη χώρα ήταν φοιτητική, την οποία έχασε αυτόματα όταν έφυγε από το Στάνφορντ, το πανεπιστήμιο στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνιας, στο όρια της Σίλικον Βάλεϊ.

Το 1996, όταν η εταιρεία του εξασφάλισε χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων δολαρίων, οι επενδυτές τού έδωσαν προθεσμία 45 ημερών για να αποκτήσει νόμιμη άδεια εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η απέλασή του.

Οπως ανέφερε το δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι για τις βίζες ήταν πιο χαλαροί στις ΗΠΑ πριν την 11η Σεπτεμβρίου, οι ξένοι φοιτητές δεν επιτρεπόταν να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και να εργάζονται χωρίς άδεια.

Ειδικός τον οποίο επικαλείται η Post επισημαίνει πως οποιαδήποτε εργασία σε μια start-up, ακόμη και χωρίς πληρωμή, μπορούσε να θεωρηθεί παράνομη αν αποφέρει έσοδα.

Επιπλέον, δικηγόρος που ειδικεύεται σε τέτοια θέματα, δήλωσε ότι ο Μασκ θα μπορούσε να λάβει άδεια εργασίας ως φοιτητής, αλλά αυτό θα απαιτούσε να συμμετέχει σε πλήρη κύκλο σπουδών στο Στάνφορντ.

Σημειώνεται πως και ο ίδιος ο Μασκ έχει δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις ότι βρισκόταν σε μια «γκρίζα ζώνη» αναφορικά με τη νόμιμη παραμονή του στη χώρα. Επιπρόσθετα, ο αδερφός του έχει παραδεχτεί ότι και οι δύο δούλεψαν παράνομα στις ΗΠΑ καθώς τους έλειπαν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο Μασκ διέψευσε την Κυριακή το ρεπορτάζ, λέγοντας ότι του επετράπη να εργάζεται νόμιμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Ήμουν με βίζα J-1 που μετατράπηκε σε H1-B», έγραψε σε ανάρτησή του στην δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η βίζα J-1 Exchange Visitor αφορά αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ η βίζα H1-B δίνεται για προσωρινή απασχόληση.