Ο Σιρχάν Σιρχάν σε φωτογραφία φυλακής το 2009 (αριστερά) και την εποχή της σύλληψής του: θα παραμείνει έγκλειστος άλλα τρία χρόνια | REUTERS/California Department of Corrections and Rehabilitation/Handout και EPA/FBI Handout
Επικαιρότητα

Παραμένει στο κελί (μισόν αιώνα μετά) ο δολοφόνος του Μπομπ Κένεντι

Απερρίφθη και το πιο πρόσφατο αίτημα αποφυλάκισης του Σιρχάν Σιρχάν, αν και ο ίδιος δηλώνει μεταμελημένος και οι ψυχίατροι τον θεωρούν ακίνδυνο πια, ενώ διάφορες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί και αμφισβητούν την αποκλειστική ενοχή του
Protagon Team

Ο Σιρχάν Σιρχάν, ο δολοφόνος του Ρόμπερτ Κένεντι, θα παραμείνει στη φυλακή. Το αίτημά του για αναστολή απορρίφθηκε ακόμη μία φορά. Ο 78χρονος κατάδικος έχει περάσει μισόν αιώνα στο κελί, όμως απέτυχε και αυτή τη φορά να αποφυλακιστεί.

Οι συνήγοροί του δεν κατάφεραν να πείσουν την αρμόδια επιτροπή ότι ο πελάτης τους έχει μεταμεληθεί και πλέον έχει επίγνωση της πράξης του, καθώς εδώ και δεκαετίες οι ψυχίατροι έχουν αποφανθεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αποτελεί πλέον κίνδυνο για την κοινωνία.

Προ καιρού, ένα άλλο δικαστικό όργανο είχε αποφανθεί ότι ο Σιρχάν έπρεπε να αποφυλακιστεί, όμως ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ είχε απορρίψει το αίτημα του καταδίκου. Γεγονός είναι ότι οι απόγονοι του Κένεντι εξακολουθούν να αντιτάσσονται στην αποφυλάκισή του, κάτι που βάρυνε και στην τελευταία απόφαση.

Φυσικά, μέτρησε και η θέση του Νιούσομ, ότι ο Σιρχάν παραμένει απειλή για την αμερικανική κοινωνία, αφού «δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη για ένα έγκλημα που άλλαξε την Ιστορία των ΗΠΑ». Ετσι, η επιτροπή κάλεσε τον Σιρχάν να συνειδητοποιήσει πιο σωστά τι ακριβώς διέπραξε.

Σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που έδειξαν οι δικηγόροι του, ο Σιρχάν εμφανίζεται μεταμελημένος και τυπτόμενος: «Για να μετατρέψω το βάρος των πράξεών μου σε κάτι θετικό, έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο να βελτιώσω τον εαυτό μου και να βοηθώ τους άλλους φυλακισμένους να κατανοήσουν πώς μπορούν να ζουν ειρηνικά, δίχως βία. Εγγυώμαι ότι κανένα άλλο άτομο δεν θα πέσει θύμα των πράξεών μου». Ωστόσο, δεν έπεισε.

Στις 5 Ιουνίου 1968, δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Σιρχάν, ιορδανός μετανάστης παλαιστινιακής καταγωγής, πυροβόλησε τον γερουσιαστή Κένεντι, ο οποίος είχε εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η δολοφονική επίθεση είχε γίνει στο ξενοδοχείο «Ambassador» του Λος Αντζελες μετά το πέρας μιας ομιλίας του Κένεντι.

Μόλις ο Σιρχάν συνελήφθη, δήλωσε ότι ενήργησε για την παλαιστινιακή υπόθεση: «Το έκανα για τη χώρα μου» είχε πει, προσθέτοντας ότι ένιωθε προδομένος από την υποστήριξη του Κένεντι στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Εξι Ημερών. Στο διαμέρισμά του είχε βρεθεί σημειωματάριο με σχόλια για τον Κένεντι.

Στη σελίδα με ημερομηνία 18 Μαΐου 1968 οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές διάβασαν τα παρακάτω: «Η αποφασιστικότητά μου να εξαλείψω τον R.F.K. [τον Ρόμπερτ «Μπομπ» Κένεντι] εξελίσσεται σε εμμονή την οποία δεν μπορώ να απορρίψω. Ο Κένεντι πρέπει να πεθάνει πριν από τις 5 Ιουνίου».

Οπως και η δολοφονία του αδερφού του, Τζον, η δολοφονία του Μπομπ Κένεντι έχει προκαλέσει ένα σωρό υποψίες, υποθέσεις, αμφιβολίες και θεωρίες συνωμοσίας όλα αυτά τα χρόνια ως προς το ποιος είναι ο πραγματικός φονιάς και ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρά του. Ο Σιρχάν, πάντως, είχε ισχυριστεί ότι δεν θυμόταν τους πυροβολισμούς και ότι είχε πιει πριν από τη δολοφονία.

Το 1972, ο Σιρχάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο, ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Από τότε έχει απορριφθεί 16 φορές η αίτηση αποφυλάκισής του. Η τελευταία απόρριψη συνοδεύεται από πρόταση παραμονής στη φυλακή άλλα τρία χρόνια, με δικαίωμα υποβολής νέου αιτήματος αποφυλάκισης εντός αυτής της περιόδου.