Δεν έχασαν την ευκαιρία με την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ, οι εθνικιστές, οι ακροδεξιοί και οι θρησκόληπτοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να επινοήσουν νέες συνωμοσίες κατά του χριστιανισμού και να θρηνήσουν το τέλος της Ευρώπης και την επέλαση του ισλαμισμού.
Οπως σημειώνει η Washington Post, ο Τάκερ Κάρλσον, παρουσιαστής των ειδήσεων του αμερικανικού σταθμού Fox News, που έχει κατηγορηθεί για τις εθνικιστικές του απόψεις στις εκπομπές του, είδε στις φλόγες της Παναγίας των Παρισίων, «μία μεταφορά για την πτώση του χριστιανισμού στην Ευρώπη». Ο καλεσμένος του, ακροδεξιός σχολιαστής Μαρκ Στάιν, συμφώνησε πως «η χριστιανοσύνη υποχωρεί», ότι «οι Γάλλοι είναι άθεοι» και ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες έχουν «καταλάβει» τη γαλλική κοινωνία.
Χωρίς κάποια ένδειξη εμπρησμού, κάποιοι έτρεξαν αμέσως να διακηρύξουν ότι χωρίς αμφιβολία η πυρκαγιά είναι έργο ισλαμιστών ή αριστεριστών. Ο Φρανκ Γκάφνι, γνωστός συνωμοσιολόγος στις ΗΠΑ, που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς στην κυβέρνηση Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία συνδέει την πυρκαγιά με επιθέσεις σε οίκους χριστιανικής λατρείας στη Γαλλία και μία υποτιθέμενη εκστρατεία των μουσουλμάνων κατά της χριστιανοσύνης.
«Αυτές οι επιθέσεις είναι μέρος μίας γενικής επίθεσης των οπαδών της Σαρία κατά των χριστιανών στη Γαλλία, η οποία στηρίζεται συχνά από την άθεη Αριστερά της χώρας. Και δείχνει ότι η καταδίωξη 300 εκατ. ακολούθων του Χριστού σε άλλα μέρη της Γης, έρχεται ολοταχώς στην Ευρώπη».
Κάτι αντίστοιχο έκανε και η Αλις Βάιντελ, επικεφαλής του ακροδεξιού AfD κόμματος στη Γερμανία, που έγραψε στο Twitter ότι η πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ συνδέεται με σειρά επιθέσεων σε ναούς της Γαλλίας. Το κόμμα της συχνά-πυκνά επιτίθεται σε μουσουλμάνους μετανάστες και τονίζει την απειλή του Ισλάμ για την κουλτούρα των Γερμανών.
Συνεχίζοντας το παραλήρημά του κατά της Γαλλίας, ο Μαρκ Στάιν, μιλώντας στο Fox News, αναρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα να ξαναχτίσουν τον καθεδρικό ναό, αφού οι άθεοι Γάλλοι δεν ταυτίζονται πια με την «ψυχή» του μνημείου.
Αλλοι κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι είχε παρατήσει την εκκλησία στη μοίρα της. «Ο πολιτισμός κρέμεται από μία κλωστή. Σήμερα, μία από αυτές τις κλωστές ίσως έσπασαν», έγραψε ο βρετανός ακροδεξιός σχολιαστής Ντάγκλας Μάρεϊ.
Ο Μπεν Σαπίρο, αμερικανός ακροδεξιός σχολιαστής, θρηνούσε την κατάρρευση ενός σπουδαίου μνημείου στον δυτικό πολιτισμό, τόνισε την «ιουδαϊκή και χριστιανική κληρονομιά» του και είπε ότι «είναι καθήκον όλων να μάθουμε τη φιλοσοφία και τις θρησκευτικές αρχές που το έχτισαν». Κάποιοι του υπενθύμισαν βέβαια, τον διωγμό που υπέστησαν οι Γάλλοι Εβραίοι για αιώνες, στη σκιά της Νοτρ Νταμ.
Ακόμα πιο προκλητικός, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, αμερικανός νεοφασίστας, κάλεσε «τους λευκούς άντρες να κινητοποιηθούν για να ανακτήσουν την κυριαρχία στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αν γίνει αυτό, τότε η φωτιά θα έχει υπηρετήσει έναν δοξασμένο σκοπό και μία ημέρα θα ευλογούμε αυτή την καταστροφή».
Κόντρα σε όλη αυτή τη συνωμοσιολογία και τη ρητορική μίσους, ιστορικοί, όπως ο Χουάν Κόουλ, τόνισαν ότι η γαλλική γοτθική παράδοση επηρεάστηκε βαθιά από αρχαιοελληνικές παγανιστικές παραδόσεις και την ισλαμική αρχιτεκτονική των μουσουλμάνων της Ισπανίας. «Επίσης, κάποιοι ιστορικοί τέχνης πιστεύουν ότι η οξυκόρυφη αψίδα που απαντάται τόσο χαρακτηριστικά στη γοτθική αρχιτεκτονική, και στην Νοτρ Νταμ, είναι μουσουλμανική μετεξέλιξη ενός στοιχείου της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών, της τελευταίας προϊσλαμικής περσικής δυναστείας».
«Οι μεγαλοπρεπείς καθεδρικοί ναοί, το τεράστιο μέγεθός τους, τα λαμπερά βιτρό, που βλέπουμε σήμερα, χτίστtηκαν στη μεσαιωνική Ευρώπη, ως απάντηση σε τραγωδίες, πολέμους, πυρκαγιές και άλλες καταστροφές. Είναι μνημεία στην αντοχή», λέει ο ιστορικός Μάθιου Γκάμπριελ.
Για αυτό και ενδεχομένως ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είδε την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς με μια πιο ψύχραιμη ματιά: «Δεν είναι και το τέλος του κόσμου», είπε στους δημοσιογράφους.