Μια αρχαία ρωμαϊκή παραλία που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ., άνοιξε ξανά για το κοινό στο αρχαιολογικό πάρκο του Ερκολάνο (Ερκουλάνεουμ στα λατινικά ή Αρχαίο Ηράκλειο), στη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης, στη νότια Ιταλία.
Η παραλία έχει αποκατασταθεί ύστερα από εργασίες συντήρησης τα τελευταία χρόνια, που αποκατέστησαν το αρχικό της επίπεδο, προσθέτοντας άμμο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Οι εργασίες είχαν στόχο να παραδώσουν στους επισκέπτες την παραλία σχεδόν όπως ήταν πριν από την έκρηξη, αν και πλέον δεν βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.
Το Ερκολάνο είναι μια μικρότερη και λιγότερο γνωστή τοποθεσία από την κοντινή του Πομπηία, που έπεσε και αυτό θύμα της μεγάλης έκρηξης. Σε αντίθεση με τη συχνά ανασκαμμένη Πομπηία, τα πρώτα θύματα του Βεζούβιου ανακαλύφθηκαν στο Ερκολάνο μόλις στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν κατά τη διάρκεια ανασκαφών βρέθηκαν οι σκελετοί περισσότερων από 300 ανθρώπων σε πολλά υπόστεγα σκαφών. Πιστεύεται ότι είχαν καταφύγει εκεί περιμένοντας να τους σώσει ο στόλος του Πλίνιου του Πρεσβύτερου, του ρωμαίου ναυτικού διοικητή που προσπάθησε να σώσει τους κατοίκους και των δύο πόλεων.
Ενα από τα θύματα έγινε γνωστό ως «Η Κυρία με τα Δακτυλίδια» λόγω των κοσμημάτων που βρέθηκαν στα δάχτυλά της.
Τα λείψανα ενός άνδρα που σκοτώθηκε λίγα βήματα μακριά από την ακτογραμμή, η οποία σήμερα απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών το 2021, την πρώτη ανασκαφή στην τοποθεσία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
«Η αρχαία παραλία είναι ένα εξαιρετικό και μοναδικό μέρος στον κόσμο», είπε ο Φραντσέσκο Σιράνο, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου. «Αν κοιτάξουμε το σημείο όπου έφτανε κάποτε η θάλασσα, γινόμαστε μάρτυρες της τεράστιας ηφαιστειακής ροής που κάλυψε την πόλη μέσα σε λίγες ώρες και βιώνουμε το αίσθημα του ολοκληρωτικού αφανισμού».
Το αρχαίο Ερκουλάνεουμ, το οποίο ανακαλύφθηκε αρχικά κατά το σκάψιμο ενός πηγαδιού στις αρχές του 18ου αιώνα, λέγεται ότι ήταν πλουσιότερο από την Πομπηία και έχουν ανασκαφεί σε αυτό πολυτελείς βίλες διακοσμημένες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα.
Αλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν οργανική ύλη φρούτων και ψωμιού, καθώς και ξύλινα έπιπλα και εκατοντάδες απανθρακωμένους παπύρους. Τον περασμένο Απρίλιο, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι είχαν αποκρυπτογραφήσει αποσπάσματα από έναν κύλινδρο παπύρου, τα οποία έριξαν φως στις τελευταίες ώρες του Πλάτωνα.