Ηταν η πρώτη Αφροαμερικανή και μόλις η δεύτερη γυναίκα που ανέβηκε στην ηγεσία του φημισμένου πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: τελικά παραιτήθηκε ύστερα από μόλις έξι μήνες. Η Κλοντίν Γκέι, πρύτανης του κορυφαίου αμερικανικού ακαδημαϊκού ιδρύματος, αποχώρησε μετά από κάποιες πρόσφατες κατηγορίες για λογοκλοπή αλλά κυρίως για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν σχόλιά της που εκλήφθηκαν ως αντισημιτικά, στη σκιά των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή τους τελευταιους μήνες.
Στην επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της, η δρ Γκέι είπε ότι ήταν προς το «καλύτερο συμφέρον» του πανεπιστημίου να παραιτηθεί.
«Ήταν θλιβερό να αμφισβητούνται οι πεποιθήσεις μου για την αντιμετώπιση του μίσους και τη διατήρηση της ακαδημαϊκής αυστηρότητας», σημείωσε επίσης.
Στο επίκεντρο της κριτικής προς το πρόσωπό της βρέθηκε η στάση της όσον αφορά διαμαρτυρίες και άλλες δράσεις κατά του Ισραήλ στους χώρους του Χάρβαρντ, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας και τα ισραηλινά αντίποινα κατά αμάχων.
Κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο τον Δεκέμβριο, η Κοντίν Γκέι είχε αναγνωρίσει ότι οι εκκλήσεις για δολοφονία Εβραίων είναι αποκρουστικές. Ωστόσο είχε προσθέσει ότι θα εξαρτηθεί «από το πλαίσιο» εάν τέτοια σχόλια θα συνιστούσαν παραβίαση του κώδικα συμπεριφοράς του Χάρβαρντ σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.
Αυτή της η επαμφοτερίζουσα θέση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και αργότερα ζήτησε συγγνώμη σε συνέντευξή της στη φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου.
Εκτοτε, όμως, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν αρκετές περιπτώσεις πιθανής λογοκλοπής στο ακαδημαϊκό της αρχείο. Το συμβούλιο του Χάρβαρντ ερεύνησε τις υποθέσεις και βρήκε δύο δημοσιευμένες εργασίες που απαιτούσαν πρόσθετη αναφορά. Το συμβούλιο, ωστόσο, είπε ότι δεν βρέθηκαν παραβιάσεις του κανονισμού.
Η 53χρονη Γκέι, γεννηθείσα στη Νέα Υόρκη σε μια οικογένεια μεταναστών από την Αϊτή, είναι καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και έγινε τον περασμένο Ιούλιο η πρώτη μαύρη πρύτανης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το οποίο ιδρύθηκε στη Βοστώνη, πριν από 368 χρόνια.
Η διοικητική αρχή του παλαιότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ, έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, διατύπωσε την «εμπιστοσύνη της στο γεγονός ότι η πρύτανης Γκέι αποτελεί το καλύτερο πρόσωπο για να ηγηθεί, προκειμένου να βοηθήσει την (πανεπιστημιακή) κοινότητά μας να διαχειριστεί πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, επίσης, σχεδόν 700 καθηγητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις εκκλήσεις και «πολιτικές πιέσεις» υπέρ της παραίτησης της Γκέι, η οποία κατηγορήθηκε ότι δεν διαχειρίστηκε επαρκώς προβλήματα αντισημιτισμού, που καταγράφηκαν στο πανεπιστήμιο.
Μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλθηκαν πολλά περιστατικά αντισημιτισμού σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως στο Χάρβαρντ.
Πολλοί δωρητές αλλά και πολιτικοί –τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα– κατήγγειλαν αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια και επέκριναν τις πολύ αδύναμες αντιδράσεις των πρυτανικών αρχών. Η Κλοντίν Γκέι βρέθηκε στο επίκεντρο, όταν στις 5 Δεκεμβρίου, προχώρησε σε μια μάλλον αμήχανη κατάθεση στο Κογκρέσο: η απαντήσεις της σχετικά με την καταδίκη του αντισημιτισμού κρίθηκαν διφορούμενες και έτσι περισσότερα από 70 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην πλειονότητά τους Ρεπουμπλικανοί, ζήτησαν την αποχώρησή της από το Χάρβαρντ.
Ολόκληρη η επιστολή της Κλοντίν Γκέι
«Αγαπητά μέλη της κοινότητας του Χάρβαρντ,
Με βαριά καρδιά αλλά και βαθιά αγάπη για το Χάρβαρντ, γράφω για να σας ανακοινώσω ότι θα αποχωρήσω από τη θέση της προέδρου. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε εύκολα. Ηταν εξαιρετικά δύσκολη, διότι ανυπομονούσα να συνεργαστώ με τόσους πολλούς από εσάς για να προωθήσω τη δέσμευση για ακαδημαϊκή αριστεία που έχει επιτύχει αυτό το σπουδαίο πανεπιστήμιο μέσα στους αιώνες. Ωστόσο, έπειτα από διαβούλευση με τα μέλη του Ιδρύματος, κατέστη σαφές ότι είναι προς το συμφέρον του Χάρβαρντ να παραιτηθώ, ώστε η κοινότητά μας να μπορέσει να ξεπεράσει τις προκλήσεις που έχουν στο επίκεντρο το ίδρυμα και όχι κάποιο μεμονωμένο άτομο.
Είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι μέλος αυτού του πανεπιστημίου, το οποίο υπήρξε σπίτι μου και έμπνευσή μου για το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Το βαθύ αίσθημα της σύνδεσής μου με το Χάρβαρντ και τους ανθρώπους του καθιστά για μένα ακόμη πιο οδυνηρό το να γίνομαι μάρτυρας εντάσεων και διαιρέσεων στην κοινότητά μας τους τελευταίους μήνες, αποδυναμώνοντας τους δεσμούς εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας που θα έπρεπε να είναι πηγές της δύναμης και της υποστήριξής μας, σε περιόδους κρίσης. Ηταν θλιβερό να υπάρχουν αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις μου όσον αφορά στην αντιμετώπιση του μίσους και τη διατήρηση της ακαδημαϊκής αυστηρότητας –δύο αξίες που είναι θεμελιώδεις για το ποια είμαι– και τρομακτικό να δέχομαι προσωπικές επιθέσεις και απειλές που τροφοδοτούνται από φυλετικά κίνητρα.
Πιστεύω στους ανθρώπους του Χάρβαρντ επειδή βλέπω σε εσάς τη δυνατότητα και την υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν να γίνει σαφές το έργο που πρέπει να κάνουμε για να οικοδομήσουμε αυτό το μέλλον – να καταπολεμήσουμε τις προκαταλήψεις και το μίσος σε όλες τις μορφές τους, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον μάθησης στο οποίο θα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του άλλου και θα αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με συμπόνια, καθώς και να επιβεβαιώσουμε τη διαρκή δέσμευσή μας στην αδέσμευτη έρευνα και την ελεύθερη έκφραση, προς αναζήτηση της αλήθειας. Πιστεύω ότι έχουμε μέσα μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να θεραπευτούμε από αυτή την περίοδο έντασης και διχασμού και να βγούμε πιο δυνατοί. Ηλπιζα με όλη μου την καρδιά να μας οδηγήσω σε αυτό το ταξίδι, σε συνεργασία με όλους εσάς. Καθώς επιστρέφω τώρα στη σχολή, στην επιστήμη και τη διδασκαλία που αποτελούν την αιμοδοσία αυτού που κάνουμε, δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι μαζί σας για να οικοδομήσουμε την κοινότητα που όλοι μας αξίζουμε.
Οταν ανέλαβα τα καθήκοντα της προέδρου, θεώρησα τον εαυτό μου ιδιαίτερα ευλογημένο για την ευκαιρία να υπηρετήσω ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είδαν στην προεδρία μου ένα όραμα για το Χάρβαρντ που επιβεβαίωνε την αίσθηση του ανήκειν, την αίσθηση ότι το Χάρβαρντ καλωσορίζει ανθρώπους με ταλέντο και προσδοκίες, από κάθε πιθανό υπόβαθρο, για να μάθουν από τον άλλον και να εξελιχθούν μαζί του. Προς όλους εσάς, να ξέρετε ότι αυτές οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές.
Καθώς υποδεχόμαστε ένα νέο έτος και ένα νέο εξάμηνο, ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες. Οσο λυπημένη και αν είμαι, οι ελπίδες μου για το Χάρβαρντ παραμένουν αμείωτες. Ελπίζω πως θα θυμόμαστε τη σύντομη προεδρία μου ως μια στιγμή αφύπνισης, για να βρούμε την κοινή μας ανθρωπιά και να μην επιτρέπουμε στην αντιπαλότητα και την αντιδικία να υπονομεύουν την πολύτιμη διαδικασία της εκπαίδευσης».