| REUTERS/Lisi Niesner/File Photo
Επικαιρότητα

Παραίτηση-διαμαρτυρία του Βάιντμαν από την Μπούντεσμπανκ (και) λόγω υψηλού πληθωρισμού

Ο επί δέκα χρόνια κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας αποχωρεί από τη θέση του επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», αλλά και διαμαρτυρόμενος για την πληθωριστική πολιτική της ΕΚΤ
Protagon Team

Δεν είναι καθόλου απλό πράγμα να παραιτείται ξαφνικά ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Και ακόμα περισσότερο δεν είναι καθόλου απλό πράγμα όταν το κάνει, διαμαρτυρόμενος ουσιαστικά για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντι στα πληθωριστικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Ευρωζώνη (ο πληθωρισμός ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 3,4%, από 3,0% τον Αύγουστο).

Η ανακοίνωση λοιπόν του Γενς Βάιντμαν ότι αποχωρεί από τη θέση του στη Μπούντεσμπανκ στο τέλος του έτους, σχεδόν έξι χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του –πριν δύο χρόνια είχε ανανεωθεί η παρουσία του ως το 2027–, είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για την ευρωπαϊκή οικονομία και βεβαίως για τις εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΚΤ.

Αν και η ξαφνική παραίτηση του Βάιντμαν συνδέεται και με τις πρόσφατες εκλογές και την πολιτική αλλαγή που σημειώθηκε στη Γερμανία, με τους Σοσιαλδημοκράτες να αναλαμβάνουν την εξουσία, πρόκειται για μια αποχώρηση που γίνεται στη σκιά των ανησυχιών για τον υψηλό (άνω του 2%) πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. To Reuters σημείωσε ότι ο Βάιντμαν «αποχωρεί νωρίς, με μια τελευταία προειδοποίηση για τον πληθωρισμό».

Ο Βάιντμαν, ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε ότι παραιτείται για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του συνέχισε να προειδοποιεί για τους πληθωριστικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι περισσότερο από 10 χρόνια είναι ένα καλό χρονικό διάστημα για την αλλαγή σελίδας – για τη Μπούντεσμπανκ, αλλά και για μένα προσωπικά», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στο προσωπικό της τράπεζας.

Ωστόσο προειδοποίησε εκ νέου ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον κίνδυνο οι τιμές να αυξηθούν πολύ γρήγορα. «Θα είναι κρίσιμης σημασίας να μη βλέπουμε μονόπλευρα τους αποπληθωριστικούς κινδύνους, αλλά ούτε και να στρέψουμε το βλέμμα μας από τoυς πιθανούς πληθωριστικούς κινδύνους», είπε προς τους συνεργάτες του στην Μπούντεσμπανκ ο Βάιντμαν, ο οποίος έχει εκφράσει τον φόβο ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία ίσως να ξεπεράσει το 5% ως το τέλος του 2021.

Τον περασμένο Ιούλιο ήταν μεταξύ λίγων αξιωματούχων που ήταν αντίθετοι στη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έως ότου σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο 2% και την ίδια θέση διατύπωσε επανειλημμένα όλο το καλοκαίρι, χωρίς να πετύχει κάποια αλλαγή της πολιτικής της Τράπεζας.

Με την αποχώρηση του Βάιντμαν φαίνεται ότι κλείνει ένα κεφάλαιο στην πρόσφατη ευρωπαϊκή οικονομική ιστορία. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του –ως εκλεκτός και πρώην σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ– τον Μάιο του 2011, η κρίση χρέους της Ευρωζώνης μαινόταν. Ο Βάιντμαν ήταν και τότε ο σκληρός, σταθερά μια μειοψηφική (ευτυχώς για την Ελλάδα) φωνή στο ΔΣ της ΕΚΤ, ψηφίζοντας κατά μεγάλων κινήσεων στη νομισματική πολιτική που προώθησε πρώτα ο Μάριο Ντράγκι και έπειτα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ντράγκι αποκαλούσε τον Βάιντμαν «Nein zu allem», «Κύριο “Οχι σε Ολα”». Οπως ωστόσο επεσήμαναν οι Financial Times, ο γερμανός τραπεζίτης είχε γίνει λιγότερο συγκρουσιακός από τότε που η Λαγκάρντ ανέλαβε επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Σέβομαι την απόφαση του Γενς Βάιντμαν να παραιτηθεί από τη θέση του ως προέδρου της γερμανικής Μπούντεσμπανκ στο τέλος του έτους, μετά από περισσότερο από 10 χρόνια υπηρεσίας, αλλά επίσης λυπάμαι τρομερά», δήλωσε από την πλευρά του η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και ο διάδοχος του Βάιντμαν θα επιλεγεί από τη γερμανική κυβέρνηση, αναλυτές ανέφεραν ότι στους υποψήφιους για επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ περιλαμβάνονται η Κλαούντια Μπουχ, που είναι σήμερα αναπληρώτρια του Βάιντμαν, οι οικονομολόγοι Φόλκερ Βίλαντ και Μάρτσελ Φράτσερ, Λαρς Φελντ και Λαρς – Χέντρικ Ρέλερ καθώς και ο σημερινός επικεφαλής οικονομολόγος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Ούλμπριχ.

Η Ιζαμπελ Σνάμπελ, η οποία είναι σήμερα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είναι επίσης πιθανή διάδοχος, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο σημερινός ρόλος της είναι υψηλοτέρου προφίλ.