Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία.
«Στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, ξέρω ότι ήρθε η ώρα, ότι είναι η σωστή στιγμή για μένα, για το κόμμα μου και για τη χώρα και ως εκ τούτου ανακοινώνω σήμερα την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός μου», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εδιμβούργο, σημειώνοντας ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου βρεθεί το πρόσωπο που θα τη διαδεχθεί.
«Η απόφαση αυτή προέρχεται από μια βαθύτερη και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάλευε να αποφασίσει επί εβδομάδες.
«Το να δίνεις όλον σου τον εαυτό σε αυτή τη δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να την κάνεις. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος για ένα διάστημα. Για μένα τώρα υπάρχει ο κίνδυνος αυτό το διάστημα να είναι πολύ μεγάλο», συμπλήρωσε η Στέρτζον.
Η 52χρονη ηγέτις της Σκωτίας ήταν επί μακρόν πολύ δημοφιλής και ηγείτο της μάχης για τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
BBC: «Δεν μπορούσε άλλο»
Τον Ιανουάριο, μετά την αιφνίδια παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν, η Στέρτζον βεβαίωνε ότι ήταν ακόμη «γεμάτη ενέργεια» και δεν αισθανόταν «καθόλου κοντά» στη στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρήσει. Ωστόσο, το BBC είχε μεταδώσει νωρίτερα, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην Στέρτζον, ότι δήλωσε πως «δεν μπορούσε άλλο».
Η Νίκολα Στέρτζον έγινε ηγέτης του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) και πρωθυπουργός της σκωτσέζικης κυβέρνησης μετά την παραίτηση του προκατόχου της Αλεξ Σάλμοντ, το 2014. Οι Σκωτσέζοι είχαν τότε ψηφίσει σε δημοψήφισμα, σε ποσοστό 55%, υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εκτοτε, η Στέρτζον ξεκίνησε εκ νέου εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας, αναπτερωμένη από το Brexit, στο οποίο είχε αντιταχθεί η πλειοψηφία των Σκωτσέζων. Η Στέρτζον αγωνίστηκε για τη διοργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος, κάτι που απέρριπτε σθεναρά το Λονδίνο.
Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο
Συγκεντρώνοντας εκλογικές νίκες, η Στέρτζον εξασφάλισε για άλλη μια φορά, τον Μάιο του 2021, πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας στο τοπικό κοινοβούλιο, μαζί με τους Πράσινους.
Ωστόσο, τον Δεκέμβριο η δημοτικότητά της αποδυναμώθηκε από την υιοθέτηση εκ μέρους της ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, που διευκόλυνε τις διαδικασίες φυλομετάβασης, επιτρέποντάς τες ήδη από την ηλικία των 16 ετών και χωρίς ιατρική σύσταση.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους επικριτές του. Αφορμή υπήρξε ένα περιστατικό του αστυνομικού δελτίου, που ωστόσο έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Ο λόγος για μια διεμφυλική γυναίκα που καταδικάστηκε για βιασμούς γυναικών πριν από τη φυλομετάβασή της και φυλακίστηκε σε σωφρονιστικό ίδρυμα για γυναίκες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, προτού εν τέλει μεταφερθεί σε φυλακή για άνδρες.