Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις στο ευρωκοινοβούλιο | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Παραιτείται από ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης

Δεκαπέντε μήνες και 17 ημέρες μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και εν όψει εθνικών εκλογών, έστειλε επιτέλους το email για να αντικατασταθεί. Τη θέση του θα πάρει ο Νίκος Παπανδρέου
Protagon Team

Τετρακόσιες εβδομήντα δύο ημέρες. Τόσες πέρασαν από τότε που ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη στην αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής –που στο μεταξύ μετονομάστηκε σε ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής– και παρ’ ολ’ αυτά παρέμεινε ευρωβουλευτής, μοιράζοντας χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο μεταξύ Βρυξελλών, Στρασβούργου και Αθήνας. Τελικά ύστερα και από την ανακοίνωση ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, ο κ. Ανδρουλάκης αποφάσισε να αποχωρήσει από το ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο πρωτοεξελέγη την άνοιξη του 2014 –ως υποψήφιος τότε της «Ελιάς»– και επανεξελέγη το 2019.

Οπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες έστειλε το επίσημο email για να κινηθούν οι διαδικασίες παραίτησής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι αυτή η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη ήρθε αργά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε δεχθεί εισηγήσεις να παραιτηθεί νωρίτερα προκειμένου να στείλει το μήνυμα της αποκλειστικής ενασχόλησης με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος είχε επιμείνει στον (μάλλον άχαρο) διπλό ρόλο: ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο – αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος στην Ελλάδα.

Τη θέση του κ. Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών του ευρωψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ το 2019, ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος είχε έλθει τρίτος σε σταυρούς με 140.000 (δεύτερη ήταν η Εύα Καϊλή με 145.600).