Ο πάπας Φραγκίσκος κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόαση, στην αίθουσα Παύλος ΣΤ' του Βατικανού | REUTERS/Guglielmo Mangiapane
Επικαιρότητα

Πάπας: Κάντε οικονομία και ελεήστε τους Ουκρανούς

Καλεί τους ανθρώπους να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα στις γιορτές των Χριστουγέννων και όσα εξοικονομούν να τα στέλνουν στους ουκρανούς πολίτες, που τα χρειάζονται λόγω πολέμου
Protagon Team

Σε εκκλήσεις ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα κατά την εφετινή περίοδο των Χριστουγένων και της Πρωτοχρονιάς προχώρησε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας εκτός κειμένου κατά την καθιερωμένη γενική ακρόαση της Τετάρτης.

Ο πάπας προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς, όπως τόνισε, αυτά τα χρήματα τα έχουν πιο πολύ ανάγκη οι Ουκρανοί, που βιώνουν τον εφιάλτη του πολέμου και τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν την πείνα και το κρύο.

«Αδέρφια και αδερφές, σας λέω, υπάρχουν τέτοια δεινά στην Ουκρανία, τόσα μα τόσα πολλά», είπε ο Ποντίφικας, θέλοντας να επιστήσει την προσοχή στα ιδιαίτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί τους επόμενους μήνες.

«Είναι όμορφο να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, αλλά ας μειώσουμε το επίπεδο των χριστουγεννιάτικων δαπανών. Ας περάσουμε πιο ταπεινά Χριστούγεννα, με πιο ταπεινά δώρα, και ας στείλουμε ό,τι εξοικονομούμε στον ουκρανικό λαό, που το έχει ανάγκη. Υποφέρουν τόσο πολύ, πεινούν, κρυώνουν και πολλοί πεθαίνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές», πρότεινε ο Φραγκίσκος προκαλώντας χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους πιστούς.

«Ας μην ξεχνάμε. Χριστούγεννα, ναι. Σε ειρήνη με τον Κύριο, ναι. Αλλά με τους Ουκρανούς στην καρδιά μας. Ας κάνουμε αυτή τη συγκεκριμένη χειρονομία γι’ αυτούς», συνέχισε.

 

Υπενθυμίζεται, ότι ο πάπας κάνει εκκλήσεις για την Ουκρανία σε σχεδόν κάθε δημόσια εκδήλωση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, τον Φεβρουάριο, ωστόσο η δήλωση αυτή έγινε τη στιγμή που χιλιάδες άμαχοι αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, τη θέρμανση και την παροχή νερού που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις με στόχο υποδομές, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Ο Φραγκίσκος μίλησε την ίδια ημέρα που η ουκρανική Καθολική Εκκλησία στη Ρώμη, η Αγία Σοφία, απηύθυνε νέα έκκληση στους Ιταλούς να δωρίσουν ρούχα και φάρμακα για να μεταφερθούν με φορτηγά στην Ουκρανία, από τον Μάρτιο.