232
| REUTERS/Remo Casilli

Συντετριμμένος ο Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι η ώρα της ντροπής»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 12:11
|REUTERS/Remo Casilli

Συντετριμμένος ο Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι η ώρα της ντροπής»

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2021, 12:11

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την «ντροπή» του, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη, μετά τη δημοσίευση της έρευνας για την επί δεκαετίες σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων χιλιάδων παιδιών στους κόλπους της γαλλικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

«Θέλω να εκφράσω προς τα θύματα τη θλίψη μου, την οδύνη μου για τα τραύματα που υπέστησαν και επίσης την ντροπή μου, την ντροπή μας, την ντροπή μου για την υπερβολικά μακρόχρονη ανικανότητα της Εκκλησίας να θέσει τα θύματα στο κέντρο των ανησυχιών της», είπε την Τετάρτη ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Προσεύχομαι, και προσευχόμαστε όλοι μαζί. Σε σένα Κύριε η δόξα, σε μας η ντροπή· είναι η ώρα της ντροπής», τόνισε στη συνέχεια, καλώντας παράλληλα όλους τους θρησκευτικούς αξιωματούχους «να συνεχίσουν να επιστρατεύουν όλες τις προσπάθειές τους ώστε τέτοια δράματα να μην επαναληφθούν».

Ο Πάπας κάλεσε τους ρωμαιοκαθολικούς της Γαλλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, «ώστε η Εκκλησία να είναι ένας ασφαλής οίκος για όλους».

Ανεξάρτητη επιτροπή, που πραγματοποίησε έρευνα για τις διαστάσεις της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας, δημοσίευσε την Τρίτη τα σοκαριστικά πορίσματα, σύμφωνα με τα οποία περί τα 216.000 (!) παιδιά και έφηβοι έπεσαν θύματα ρωμαιοκαθολικών κληρικών από το 1950.

Εάν σε αυτά προστεθούν τα άτομα που έπεσαν θύματα επιθέσεων λαϊκών οι οποίοι εργάζονταν στους θεσμούς της Εκκλησίας (ως εκπαιδευτικοί, επιτηρητές, στελέχη οργανώσεων νεολαίας…), ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει στα 330.000, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, ανακοινώνοντας τα πορίσματα της έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...