Η ΕΕ είναι μια δικτατορία, είπε ο πάπας Φραγκίσκος αναφερόμενος στην παρ’ ολίγον οδηγία της Κομισιόν προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους της να λένε «Καλές Γιορτές» αντί για «καλά Χριστούγεννα», ώστε να μην προσβάλλουν τους μη χριστιανούς.
Την πρόταση έκανε η μαλτέζα επίτροπος για την Ισότητα, Ελενα Ντάλι, που ετοίμασε έναν «πολιτικά ορθό» κώδικα εσωτερικής επικοινωνίας, 32 σελίδων, με στόχο μία όσο το δυνατόν πιο περιεκτική επικοινωνία, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις, στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έγγραφο παρουσιάστηκε τέλη Οκτωβρίου, αλλά αποσύρθηκε τον Νοέμβριο έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις, από διάφορες πλευρές, και από το Βατικανό. Η Ντάλι είπε ότι ο οδηγός θα επανέλθει σε βελτιωμένη και διορθωμένη έκδοση, θέτοντας υπ’ όψιν της ομάδας της τις επικρίσεις.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής του στη Ρώμη, τη Δευτέρα, ο Πάπας είπε ότι η απόπειρα να αποσυρθεί η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» από την Κομισιόν, αποτελεί «ιδεολογική αποικιοκρατία».
«Στην ιστορία, πολλές δικτατορίες προσπάθησαν να αγνοήσουν τη θρησκεία αλλά απέτυχαν όλες. Μπορώ να σκεφτώ τον Ναπολέοντα, τους Ναζί, τους κομμουνιστές», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «απαραίτητη», αλλά δεν πρέπει να προσπαθεί να ομογενοποιήσει τις θρησκείες και τους πολιτισμούς τού μπλοκ. «Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τον διχασμό ανάμεσα στις χώρες. Η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί κάθε χώρα όπως είναι δομημένη και να μην τις κάνει όλες το ίδιο», είπε.
Περιέγραψε την Ενωση ως «αδέλφια ενωμένα που σέβονται την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας».
Ο οδηγός της Ντάλι ανέφερε ότι «δεν είναι σωστό να υποθέτουμε ότι όλοι είναι χριστιανοί. Δεν γιορτάζουν όλοι τις χριστιανικές γιορτές ούτε όλοι οι χριστιανοί τις γιορτάζουν στις ίδιες ημερομηνίες. Φράσεις όπως “η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι στρεσογόνος”, πρέπει να αντικατασταθούν με τη φράση “η περίοδος των Γιορτών”».
Ανάμεσα στους επικριτές ήταν οι ιταλοί ακροδεξιοί πολιτικοί Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι, αλλά και ο αριστερός Ματέο Ρέντσι, που σχολίασε ότι επρόκειτο για ένα παράλογο και λάθος έγγραφο τονίζοντας ότι μια κοινότητα δεν πρέπει να φοβάται τις ρίζες της, σημειώνοντας παράλληλα πως η πολιτισμική ταυτότητα είναι αξία και όχι απειλή.
Ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, σημείωσε πως «φυσικά γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη και την ταυτότητά της σε πολυάριθμες συνεισφορές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι μία από τις κύριες συνεισφορές της, αν όχι η κύρια, ήταν ο ίδιος ο χριστιανισμός».