Σε μια συζήτηση με επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την αποδοχή ομοφυλόφιλων ανδρών σε θεολογικές σχολές, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την άποψή του και τη διατύπωσε με έναν αγοραίο τρόπο που σχολιάστηκε πολύ στην Ιταλία και όχι μόνο.
Οπως γράφει ο Guardian, ο 87χρονος ποντίφικας είχε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με επισκόπους στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνονται δεκτοί οι ανοικτά ομοφυλόφιλοι άνδρες σε θεολογικές και ιερατικές σχολές, στις οποίες εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί ιερείς, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων (CIE).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όταν ένας από τους επισκόπους ρώτησε τον Φραγκίσκο τι θα έπρεπε να γίνει κατά την άποψή του, ο Πάπας φέρεται να επανέλαβε την αντίρρησή του για την αποδοχή των ομοφυλόφιλων ανδρών, λέγοντας ότι ενώ ήταν σημαντικό να αγκαλιάζονται όλοι οι άνθρωποι από την Εκκλησία, είναι πιθανό ότι ένας ομοφυλόφιλος άντρας θα έκανε «διπλή ζωή». Στη συνέχεια, φέρεται να πρόσθεσε ότι υπήρχε ήδη πάρα πολύ «frociaggine» στις ιερατικές σχολές, μια χυδαία ιταλική λέξη που μεταφράζεται γενικά σε «αδελφάτο» ή «πουστριλίκι».
Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για την υποτιμητική φρασεολογία που χρησιμοποίησε σχετικά με τους γκέι. Σε ανακοίνωση του Βατικανού την οποία επικαλείται το BBC, αναφέρεται ότι ο Πάπας δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν και απολογείται απέναντι σε όσους «πληγώθηκαν από τη χρήση μιας λέξης».
Το συμβάν έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα πολιτικού κουτσομπολιού Dagospia και στη συνέχεια το αναπαρήγαγαν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera και το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.
Οι La Repubblica, Corriere και Adnkronos ανέφεραν ως πηγές τους επισκόπους που δεν κατονομάζονται, οι οποίοι είπαν ότι ο ποντίφικας χρησιμοποίησε τον υποτιμητικό όρο ως «αστείο» και ότι οι συνομιλητές του έμειναν έκπληκτοι. Ενας επίσκοπος είπε στην Corriere della Sera ότι ο ποντίφικας μπορεί να μην γνώριζε καν ότι ο όρος ήταν προσβλητικός.
Τα ρεπορτάζ στον ιταλικό Τύπο ανέφεραν επίσης ότι υπήρξε μια συνάντηση μεταξύ των επισκόπων τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την οποία αποφασίστηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες μπορούσαν να γίνουν δεκτοί σε ιερατικές σχολές, εφόσον δεν ασκούσαν τη σεξουαλικότητά τους, αλλά ότι η κίνηση τελικά σταμάτησε από τον Πάπα.
Από τότε που εξελέγη Πάπας, το 2013, ο Φραγκίσκος προσπάθησε να υιοθετήσει έναν πιο περιεκτικό τόνο προς την κοινότητα LGBTQ+ στις δημόσιες δηλώσεις του, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τους πιο συντηρητικούς καρδινάλιους.
Αμέσως αφότου έγινε Πάπας, είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ομοφυλόφιλους ιερείς: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;». Ενέκρινε μια απόφαση, τον περασμένο Δεκέμβριο, που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια, μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης για την Καθολική Εκκλησία.
Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα επέτρεπε στους γκέι να ενταχθούν στον κλήρο. Σε συνέντευξή του, το 2018, είπε ότι «ανησυχεί» για αυτό που περιγράφει ως «σοβαρό ζήτημα» της ομοφυλοφιλίας και ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος είναι μια «μόδα» στην οποία ενδίδουν και οι κληρικοί: «Στις κοινωνίες μας φαίνεται ακόμη ότι η ομοφυλοφιλία είναι της μόδας, και αυτή η νοοτροπία, κατά κάποιον τρόπο, επηρεάζει επίσης τη ζωή της Εκκλησίας», είχε πει.
Η επίσημη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ότι οι ομοφυλοφιλικές πράξεις συνιστούν αμάρτημα. Ενα διάταγμα για την εκπαίδευση των ιερέων, το 2016, τόνισε την υποχρέωση της σεξουαλικής αποχής, καθώς και τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων ανδρών και όσων υποστηρίζουν την «γκέι κουλτούρα» από τα ιερά τάγματα.
Το Βατικανό, πάντως, δεν σχολίασε την είδηση για τη φρασεολογία του Πάπα.