Ο Πάπας Φραγκίσκος σκεπτικός. Τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τον προβληματίζουν | REUTERS/Vincenzo Pinto/Pool
Επικαιρότητα

Ο Πάπας Φραγκίσκος φοβάται τον λαϊκισμό και έναν νέο Χίτλερ

«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία», υπογράμμισε ο ποντίφικας, «εξελέγη από τον λαό και στη συνέχεια τον κατέστρεψε». Συνέστησε πάντως να κρίνουμε με νηφαλιότητα την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ
Protagon Team

Για την προσφυγική κρίση, την απειλή της τρομοκρατίας αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών κοντολογίς για όλα τα επίκαιρα ζητήματα, μίλησε στο ευρωπαϊκό δίκτυο εφημερίδων «Leading European Newspaper Alliance» (Lena) ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος.

Σχολιάζοντας την εκλογή Τραμπ και τα πρώτα δείγματα της προεδρίας του, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα καθώς κανείς δεν θα πρέπει «ούτε να χαίρεται αλλά ούτε και να τρομάζει με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν», όπως σημείωσε. «Ας δούμε πρώτα αυτά που θα κάνει και στην πορεία θα σχηματίσω άποψη», τόνισε.

Προειδοποίησε ωστόσο για τους κινδύνους που κρύβει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη, συγκρίνοντας εμμέσως τη σημερινή περίσταση με την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

«Ο Χίτλερ δεν υφάρπαξε την εξουσία, εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας. «Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι «ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» καλώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων.

«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα», ανέφερε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο».

Επεσήμανε ότι κάθε έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες».