H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ανάμεσα στον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον Νίκο Χαρδαλιά | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Παπαευαγγέλου: Ρεκόρ επιδημιολογικής επιβάρυνσης στον Πειραιά

Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που πέρασε διαμορφώθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2021 το 4%, που είναι το όριο συναγερμού. Ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 7% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 10.000
Protagon Team

Με τα πιο μελανά χρώματα παρουσίασε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αναμένεται να χαλαρώσει για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά ενδεχομένως να ληφθούν και νέα.

Οι πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, «ο Πειραιάς έχει ιδιαίτερη επιβάρυνση και τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας», όπως είπε.

Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που πέρασε διαμορφώθηκε στο 4,5% και ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2021 το 4%, που είναι το όριο συναγερμού. Ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 7% σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι 10.000.

Ο δείκτης αναπαραγωγής Rt είναι σε όλη τη χώρα πάνω από 1, ενώ θα έπρεπε να είναι κάτω από το 1, για να θεωρείται ότι ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί.

«Τις τελευταίες δύο μέρες οι εισαγωγές ξεπέρασαν τους 4.032 ασθενείς σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές ασθενών την τελευταία εβδομάδα», είπε η καθηγήτρια.

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική θα συνεχιστεί και τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες», είπε η καθηγήτρια.

Η ίδια εκτίμησε ότι η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Σπίτια, εργασιακοί χώροι και ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι υψηλά, τόνισε.

Στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως συμπλήρωσε, οι μεταλλάξεις έπαιξαν τον δικό τους ρόλο και άλλαξαν τις ισορροπίες.

«Στην προσπάθειά μας να μειωθούν τα κρούσματα, προτείναμε το κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, παρά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid στα δημόσια νοσοκομεία και τη συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών, στην Αττική οι ΜΕΘ-Covid έχουν πληρότητα 92%.

Τα καλά νέα

Εμφανής είναι η μείωση των ατόμων άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, λόγω της αύξησης του εμβολιασμού.