Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / IntimeNews
Επικαιρότητα

Παπαευαγγέλου: Να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος

Διότι μπορεί να είναι η μετάλλαξη Ομικρον του κορονοϊού, η οποία εκδηλώνεται με παρόμοια συμπτώματα, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας το απόγευμα της Πέμπτης
Protagon Team

Επικρατεί πλέον η μετάλλαξη Ομικρον και στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης. Η ίδια ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, όχι μόνο στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Ομικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι είναι ένα τελείως διαφορετικό στέλεχος από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία δύο χρόνια.

«Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα και διασπείρεται πολύ πιο εύκολα, και αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρούμε τόσο αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήσαμε είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Επίσης, είναι σαφές από άλλες χώρες ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή ο χρόνος από τη στιγμή που θα εκτεθούμε μέχρι να εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα, είναι σημαντικά μικρότερος. Γι’ αυτό και άλλαξαν οι οδηγίες για την καραντίνα».

Η παραλλαγή Ομικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με φτέρνισμα, καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, πονόλαιμο και σπανιότερα υπάρχουν βήχας, υψηλός πυρετός και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

«Γι’ αυτό και όσοι κολλήσουν Ομικρον μπορεί να νομίζουν ότι έχουν κοινό κρυολόγημα. Γι’ αυτό να μην αψηφούμε τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και να κάνουμε τεστ», όπως είπε η ίδια.

Και όσοι έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, συμβούλεψε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Το πανδημικό κύμα της Ομικρον χαρακτηρίζεται και από περισσότερα κρούσματα, αλλά από λιγότερες  νοσηλείες. Μάλιστα, τα δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου είναι απόλυτα προστατευμένοι, κατέληξε η ίδια.