Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση των 6 μ.μ. | INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Παπαευαγγέλου: Η πρώτη εβδομάδα που μπήκαν λιγότεροι σε ΜΕΘ από όσους βγήκαν

Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα της καθηγήτριας για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα μας, ωστόσο έκανε ακόμα μία φορά έκκληση για μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων κατά τις ημέρες των εορτών
Protagon Team

Περαιτέρω μείωση νέων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφηκε από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή στην ενημέρωση των 6 μ.μ. η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την Αττική και την Κοζάνη, οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση των κρουσμάτων «όχι μόνο τοπικά, αλλά και γενικά στη χώρα μας», όπως εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικά αισιόδοξο είναι το μήνυμα αναφορικά με τις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός αυτών που βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν των ασθενών που μπήκαν.

«Η μείωση άργησε να έρθει, καθώς είναι η εξαιρετικά μεγάλη η διασπορά της λοίμωξης στη χώρα μας», ανέφερε η καθηγήτρια, όμως με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει στη χώρα μας.

Κίνδυνος στις γιορτές

Η ίδια εξέφρασε για ακόμα μία φορά τους φόβους της για τις συγκεντρώσεις και τα ρεβεγιόν κατά τις ημέρες των γιορτών. «Σε μία περιοχή, για παράδειγμα, όπου σήμερα, παραμονές των γιορτών, ο αριθμός κρουσμάτων είναι σημαντικά μειωμένος, αν κάποιος κάτοικος χαλαρώσει, έχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήσει ένα ασυμπτωματικό φορέα και έτσι να ξεκινήσει μία αλυσίδα μετάδοσης στην περιοχή, που τον Ιανουάριο θα εκδηλωθεί με επιθετικό τρόπο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το καλοκαίρι, που είχαμε λίγα κρούσματα. Τότε έπρεπε να είσαι πολύ άτυχος για να βρεθείς δίπλα σε έναν ασυμπτωματικό  φορέα. Τώρα, όχι, τόνισε.

«Στην επιτροπή ανησυχούμε διότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας για συγχρωτισμό σε αυτές τις εύθραυστες ισορροπίες, θα ξαναγεμίσουν οι ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες. Και υπάρχει μία μικρή μερίδα του πληθυσμού που είτε δεν πιστεύει είτε έχει κουραστεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι θέλουμε να πάμε μπροστά και σιγά-σιγά να αρχίσουν και οι δραστηριότητες της κοινωνίας», είπε.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιριακή διασκέδαση να καταστρέψει ό,τι είχαμε πετύχει τις προηγούμενες εβδομάδες, μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι το ραντεβού με το εμβόλιο, συμβούλεψε.

«Ακόμα και αν αυξηθεί η κινητικότητα, αλλά τηρούμε τα μέτρα, θα είναι πολύ μικρότερη η αύξηση. Ενα είναι το στοίχημα, η διατήρηση του χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου, που είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στον χειμώνα», κατέληξε η ίδια.