Οι στρατιωτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι το να διασχίσεις ένα ποτάμι στη διάρκεια πολεμικής σύγκρουσης είναι πολύ δύσκολο. Στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, αποδεικνύεται σκέτη καταστροφή για τους Ρώσους.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις, ένα ρωσικό τάγμα, που προσπάθησε να διασχίσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, έγινε εύκολος στόχος του πυροβολικού και σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.000, ίσως και 1.500 ρώσοι στρατιώτες, ενώ καταστράφηκαν σχεδόν 40 τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.
Πρόκειται για μία μάχη που συμβολίζει εμφατικά την αποτυχία του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, γράφει η Telegraph. Εικόνες από drone μετά το πέρας των συγκρούσεων δείχνουν την έκταση της καταστροφής. Πλωτές γέφυρες κομματιασμένες μέσα στον ποταμό και δεκάδες καμένα οχήματα στις όχθες του και στο γύρω δάσος. Αν επιβεβαιωθούν οι αναφορές των Ουκρανών για 1.000 νεκρούς Ρώσους, σημειώνει η εφημερίδα, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια του στρατού του Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία μάχη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ενας ουκρανός στρατιώτης, ο Μαξίμ, εξήγησε πώς ο ουκρανικός στρατός είχε εντοπίσει το ρωσικό τάγμα στο ποτάμι και πώς κατάφερε να το εξολοθρεύσει.
Οι Ουκρανοί περίμεναν πρώτα μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμη η πλωτή γέφυρα και τα ρωσικά οχήματα να τη διασχίσουν πριν ξεκινήσουν τον βομβαρδισμό της περιοχής.
Οι Ρώσοι είχαν προσπαθήσει να κρύψουν τις κινήσεις τους βάζοντας φωτιά σε κοντινά δέντρα και ρίχνοντας καπνογόνα κάλυψης. Οι Ουκρανοί έστειλαν τον Μαξίμ και μία ομάδα ειδικών δυνάμεων για να εντοπίσουν το σημείο, επειδή τα drones δεν είχαν ορατότητα.
Οταν το βρήκαν, έδωσαν τις συντεταγμένες στο ουκρανικό πυροβολικό, που ανέλαβε δράση μετά από λίγη ώρα διαλύοντας το ρωσικό τάγμα.
Ο Μπεν Μπάρι, πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας, είπε στην Telegraph: «Κανείς δεν είπε ότι το να διασχίσεις ένα ποτάμι είναι εύκολο, αλλά όσο μεγαλύτερες είναι οι ικανότητες της στρατιωτικής ηγεσίας και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα».
Αφού είδε τις φωτογραφίες από τη μάχη, ο Μπάρι πρόσθεσε: Οι αναφορές από αυτό και από άλλα περιστατικά δείχνουν την κακή απόδοση του ρωσικού στρατού, από το Κίεβο μέχρι το Χάρκοβο. Το πέρασμα ενός ποταμού είναι από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις στον πόλεμο. Ακόμα και ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος στρατός θα δυσκολευόταν να διασχίσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς και οι δυνάμεις του Κρεμλίνου σίγουρα δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.
Ο ποταμός Ντονέτς διασχίζει το Ντονμπάς, σε μία απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων. Ο ποταμός ξεκινά από τη Ρωσία, περνά τμήμα της Ουκρανίας, επιστρέφει στη Ρωσία και καταλήγει στον ποταμό Ντον, που πέφτει στην Αζοφική Θάλασσα.
Οι Ρώσοι ήθελαν να τον διασχίσουν κοντά στην πόλη Μπιλοχορίβκα, στο Λουγκάνσκ, για να περικυκλώσουν το βιομηχανικό Λισιτσάνσκ, σε απόσταση 15 χλμ.
Ο Μαξίμ έγραψε στο Twitter ότι εντόπισε το σημείο όπου θα περνούσαν οι Ρώσοι, στις 7 Μαΐου και το ανέφερε στη μονάδα του. Μία ημέρα αργότερα, ακούστηκε ο ήχος των ρωσικών ρυμουλκών, που έπαιρναν θέση στο ποτάμι για να περάσει ο στρατός. Αυτό ήταν το σήμα για να ξεκινήσει η επίθεση.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι Ουκρανοί έχουν τη βοήθεια των Αμερικανών σε πραγματικό χρόνο για τον εντοπισμό των ρωσικών κινήσεων με δορυφόρους και κατασκοπευτικά μέσα υψηλής τεχνολογίας σε ρωσικά κέντρα διοίκησης.
Οι Ρώσοι έχουν βαλτώσει στο Ντονμπάς σύμφωνα με την Telegraph και η αποτυχία τους να περάσουν τα ποτάμια είναι ένας από τους λόγους.
Το σημείο εκείνο στον Ντονέτς είχε πλάτος 80 μέτρων και οι Ρώσοι θα χρειάζονταν οκτώ πλατφόρμες μήκους 10 μέτρων η καθεμία για να φτιάξουν την πλωτή γέφυρα. Στις 6 Μαΐου, οι Ουκρανοί είχαν πληροφορίες ότι ένα ρωσικό τάγμα θα επιχειρούσε να διασχίσει τον ποταμό.
Οι Ουκρανοί έστειλαν τον Μαξίμ. «Εξερεύνησα την περιοχή και βρήκα μία τοποθεσία όπου θα μπορούσαν να περάσουν με πλωτή γέφυρα. Ηξερα ότι θα χρειάζονταν μηχανοκίνητες βάρκες και υπολόγισα ότι θα τους έπαιρνε περίπου δύο ώρες. Εδωσα τις πληροφορίες στους διοικητές μου. Είπα στη μονάδα που παρακολουθούσε την περιοχή, ότι έπρεπε να ακούσουν τον ήχο μηχανής από βάρκα για να ξέρουν ότι ξεκίνησε η επιχείρηση. Η ορατότητα ήταν πολύ κακή γιατί οι Ρώσοι είχαν βάλει φωτιά στα χωράφια και το δάσος και πετούσαν καπνογόνα. Επιπλέον, είχε και ομίχλη. Η ομάδα των ειδικών δυνάμεων άκουσε τον ήχο μηχανής νωρίς το πρωί στις 8 Μαΐου. Αμέσως στείλαμε την πληροφορία στη διοίκηση», έγραψε ο Μαξίμ στο Twitter.
Ο ουκρανός μηχανικός είχε μαντέψει σωστά. Οι Ρώσοι επιχείρησαν να διασχίσουν τον Ντονέτς ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Οι Ουκρανοί τους άφησαν να βάλουν τις πλατφόρμες στο ποτάμι και να σχηματίσουν την πλωτή γέφυρα και οι ρώσοι στρατιώτες και τα οχήματα ξεκίνησαν να την διασχίζουν. Τότε ξεκίνησε ο βομβαρδισμός. Η 17η τεθωρακισμένη μεραρχία των Ουκρανών με τανκς Τ-64 άρχισε να σφυροκοπεί τη γέφυρα καταστρέφοντας δεκάδες ρωσικά τανκς Τ-72 και Τ-80, περίπου 25 τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό.
Τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν ήδη περάσει στην απέναντι όχθη, είχαν παγιδευτεί και οι ρώσοι μηχανικοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν μία δεύτερη γέφυρα για να τα βοηθήσουν να επιστρέψουν, την οποία επίσης κατέστρεψαν οι Ουκρανοί.
Οι Ρώσοι απέτυχαν παταγωδώς στην αποστολή τους να περικυκλώσουν το Λισιτσάνσκ. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι μικρότερος από αυτόν που δίνουν οι Ουκρανοί, αλλά έτσι και αλλιώς οι απώλειες των Ρώσων είναι βαριές.
Η γέφυρα του Ντονέτς μπορεί να μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, σημείωσε η Telegraph.