Αφού ξεκολλήσει και η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της ΠΑ, ο αριθμός των Viper μπορεί να φθάσει τα 121 | ΠΑ
Επικαιρότητα

Πάνω από το Αιγαίο οι δύο πρώτες ελληνικές «οχιές» – Παρθενική πτήση για τα αναβαθμισμένα F-16 Block 70 Viper

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πτητικές δοκιμές των δύο πρώτων μαχητικών, εντείνονται οι εργασίες και στα υπόλοιπα 11 F-16 που βρίσκονται στο υπόστεγο της ΕΑΒ. Στόχος μέχρι το τέλος του χρόνου τα αεροσκάφη που θα μπουν σε υπηρεσία, να φτάσουν τα οκτώ
Protagon Team

Την παρθενική τους πτήση πραγματοποίησαν τα πρώτα δύο υπερσύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας  F-16 Block 70 Viper που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας -το πρωτότυπο «005» της 335 Μοίρας «Τίγρης» πετάει ήδη στις ΗΠΑ-, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε έκδοση Viper. Το πρόγραμμα έχει αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Η πτήση του εκσυγχρονισμένου στην έκδοση Viper F-16 υποστηριζόταν από ένα chase aircraft της Πολεμικής Αεροπορίας και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Απογειώθηκε στις 11.00 π.μ., εκτέλεσε τοπική πτήση και προσγειώθηκε στις 11.58 π.μ., αφού εκτέλεσε μια σειρά από προβλεπόμενες δοκιμασίες και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Οι δοκιμές εκτελέσtηκαν προκειμένου να επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αξιοπιστία του σχεδιασμού, όπως επίσης και η λειτουργικότητα του εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Κύρια προσθήκη μαζί με τα νέα οπλικά συστήματα αλλά και το σύστημα ζεύξης δεδομένων LINK 16, το νέο ραντάρ τύπου AESA APG-83 SABR ‎με εμβέλεια ανίχνευσης 120 χλμ και εμπλοκής στα 84 χλμ.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων των F-16, ο οποίος σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΑΒ, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δίδοντας το έναυσμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και των υπολοίπων προς αναβάθμιση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είναι μια σημειολογική στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε χαρκτηριστικά ανώτατο στέλεχος του ΓΕΑ, τονίζοντας ότι το «505» πρώην F-16 Block 52 plus, που εισήλθε στην ΕΑΒ -ως Viper πλέον και με αμερικανό δοκιμαστή στο πιλοτήριο-  από την 343 Μοίρα «Αστέρι» της Σούδας, ξεπέρασε κάθε προσδοκία στις δοκιμές.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης σειρά πήερ το «006» της 336 Μοίρας «Ολυμπος» το οποίο επίσης αναβαθμίστηκε σε έκδοση Viper.

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας, καθώς όπως είπε, «όλα κυλούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα».

«Η εταιρεία υπηρετεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, υποδεικνύοντας συνέπεια, προσήλωση στο αποτέλεσμα, προσανατολισμό στην οργάνωση και άρτιο στρατηγικό σχεδιασμό, σε αγαστή πάντα συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin και την Πολεμική Αεροπορία. Η ΕΑΒ είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή τεχνογνωσίας στη χώρα, με απόλυτη αφοσίωση στην εθνική μας άμυνα και ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχία των πτητικών λειτουργιών δήλωσε και ο διευθυντής των ελληνικών επιχειρήσεων της Lockheed Martin Aero στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, Τσαρλς Ακερς (Charles Akers): «Ημουν μάρτυρας του μεγαλείου σήμερα της ομάδας Viper, καθώς προετοίμασαν και εκτέλεσαν άρτια την πρώτη πτήση ενός kit proof jet WJ:06. Οι ομάδες της LMA και της ΕΑΒ είχαν άριστη συνεργασία με τον πιλότο της LMA και την ομάδα υποστήριξης, η οποία εκπόνησε το σχέδιο και το εκτέλεσε άψογα».

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα «θωρακίσει» την Πολεμική Αεροπορία με τουλάχιστον έξι αναβαθμισμένα αεροσκάφη F-16 Viper μέσα στο 2022, αποτελώντας ένα ασφαλές εχέγγυο για την απόδοση του συνόλου των αναβαθμισμένων 83 αεροσκαφών που θα ολοκληρωθεί το 2027.