Επικαιρότητα

Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς

Το Tier II της Πειραιώς προσέλκυσε υψηλής ποιότητας επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Στο 5,5% το επιτόκιο. Για μία ακόμη ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Τράπεζα, τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία συνολικά, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου
Protagon Team

Ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 500 εκατ. ευρώ, (Tier II) της Τράπεζας Πειραιώς, (8 φορές υπερκάλυψη)  με περίπου 350 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία βιβλίου προσφορών που έκλεισε στις 13:30 ώρα Ελλάδας.

Με αρχικό guidance 6% το επιτόκιο κυμάνθηκε μεταξύ  5,5% και 5,75%, για να κλείσει τελικά -όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα- στο 5,50%.

Δεκαετούς διάρκειας οι τίτλοι με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη (10NC5), θα εισαχθούν στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου

Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου θα καθοριστεί μετά το κλείσιμο και με βάση τις προσφορές που θα λάβει η τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,5%.

Η διοίκηση της Πειραιώς, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, βρέθηκε από τη Δευτέρα στο Λονδίνο για συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκδοση που συντονίζεται από Goldman Sachs, UΒS, Barclays, BNP, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής, με δυνατότητα ανάκλησης στα πέντε έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

 «Η συναλλαγή αυτή», δήλωσε ο Χρήστος Μεγάλου, «σηματοδοτεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την ισχυρή ζήτηση από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές για τη δεύτερη έκδοση τίτλων Tier 2 της Τράπεζας, η οποία αποτελεί ακόμα μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την Τράπεζα Πειραιώς, τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την ελληνική οικονομία συνολικά».

Πρόκειται για τη δεύτερη έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης της Τράπεζας Πειραιώς στις διεθνείς αγορές, μετά την επιστροφή της  στις αγορές κεφαλαίου τον Ιούνιο 2019.

Το ποσό που αντλήθηκε θα χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς του Ομίλου. Οι τίτλοι ενισχύουν τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς κατά περίπου 110 μονάδες βάσης. Η Πειραιώς θα μπορέσει έτσι να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να δοθεί και ένα θετικό σήμα από τους οίκους αξιολόγησης.